Ek MTV'yi ödemeyenlere güzel haber!

Türkiye genelinde ek MTV tartışması devam ederken bahsi geçen vergiyi ödemeyenlere ise güzel haber geldi. Bu tarihe dikkat...

Dünya genelinde ülkeler hizmetlerini sürdürebilmek maksadıyla vatandaşlarından çeşitli isimlerle vergi tahsilatını gerçekleştiriyor. Türkiye vergilerle 1984 yılında tanıştı. 25 ekim 1984 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yasayla Katma Değer Vergisi yani KDV hayatımıza girmiş oldu. Tam 39 yıldır Türk insanı Katma Değer Vergisi ödüyor. KDV, marketteki yüzlerce ürün dahil olmak üzere akaryakıt, elektronik, altın ve daha çok sayıda ürün grubunun alış ve satışında vatandaştan tahsil ediliyor.

MTV İLK NE ZAMAN TAHSİL EDİLDİ?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ise KDV'den çok daha önce hayatımıza girdi. Türkiye'de tam 50 yıldır Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV tahsil ediliyor. MTV, 23 şubat 1963 yılında yürürlüğe girdi. Otomobil, kamyonet, otobüs gibi her türlü motorlu kara taşıtını kapsayan bu vergi yılda iki taksit halinde ödeniyor. Araçların motor hacmi ve yaşına göre ise ödenen miktar değişiyor. Mesela aynı motor hacmine sahip 2023 model bir otomobil için yılda 8 bin lira MTV ödenirken, 5 yaşında araç için 4 bin lira ödeniyor. Vatandaş otomobil satın alırken MTV'sinin düşük olmasına dikkat ediyor.

ARAÇ SAHİPLERİ VERGİ, SİGORTA VE AKARYAKITA GELEN ZAMDAN ŞİKAYETÇİ!

Son yıllarda Türkiye'de enflasyona bağlı olarak geçinmek zorlaştı. Ekonomik krizden en çok dar gelirliler etkilendi. Otomobil sahiplerinin masrafları ise her geçen gün artıyor. 4 ay önce litresi 20 lira olan motorin şuan 41 liradan satılıyor. Sigorta ve bakım ücretlerindeki artışı da hesaba katacak olursak araç sahiplerinin işi zor. Vatandaşın en çok tepki gösterdiği vergi ise Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV. 4 ay öncesine kadar yılda 2 taksit halinde ödenen MTV ani bir kararla 4 takside çıkarıldı.

EK MTV'YE YAPILAN İTİRAZ KABUL EDİLMEDİ

Deprem bölgesindeki çalışmaların maliyeti nedeniyle alınan bu karara milyonlarca vatandaş itiraz etti. Bireysel ve toplu halde Anayasa Mahkemesi'ne Ek MTV'nin iptali için başvuru yapıldı.Anayasa Mahkemesi ise geçtiğimiz perşembe günü kararını verdi. Vatandaşın Ek MTV'nin iptali için başvurusu oy birliğiyle reddedildi. Büyük hayal kırıklığı yaşayan vatandaş Ek MTV'nin ilk taksitini gecikme faizi ile birlikte ödemek zorunda kaldı.

BORCUNU ÖDEMEYENLERİN DAHA 2 AY ZAMANI VAR

Ek MTV'yi ödemeyenlere ise güzel haber geldi. İlk taksit ödemesini geciktirenler faiziyle ödemek zorunda kalmıştı. Edinilen bilgiye göre EK MTV'nin ikinci taksitinin son ödeme gününe tam 2 ay var. Yani 30 kasım son ödeme günü olarak belirlendi. Vatandaşın bu taksiti ödemek için daha 2 ay zamanı var. Bu da güzel haber olarak milyonlarca araç sahibine duyuruldu.

Ekonomi Haberleri