Eib Bölgesel Rekabet Stratejisi Geliştirmede Avrupa’ya Örnek Oluyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Avrupa Komisyonu Rekabetçilik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı desteğiyle yürüttüğü ve bütün Avrupa’dan desteklenmeye hak kazanan dört projeden biri olan "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Geliştirme" ile Avrupa’ya örnek olu.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Avrupa Komisyonu Rekabetçilik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı desteğiyle yürüttüğü ve bütün Avrupa’dan desteklenmeye hak kazanan dört projeden biri olan "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Geliştirme" ile Avrupa’ya örnek oluyor.

Proje kapsamında ilk aşamada Türkiye’de yer alan 20 küme girişiminin yönetim kalitesini, stratejisini ve hizmetlerinin etkilerini ölçen EİB ekibi, bunların geleceğe hazırlanması için teknik destek vermeye devam ediyor. Bununla birlikte Avrupa Komisyonu “Cluster Excellence–Küme Mükemmelliyeti” metodolojisini Türkiye’ye transfer eden birlik, bölgesel rekabet stratejisi geliştirme adına sadece Ege Bölgesi veya Türkiye’ye değil, bütünAvrupa’ya örnek oluyor.
Proje çalışmalarının son aşamasında 10 Türk, 5 Polonyalı ve 9 İzlandalı küme yöneticisini, İzlanda’nın başşehri Reykjavik’te biraraya getiren EİB, katılımcıların hem farklı ülkelerin uygulamalarını gözlemlemesini hem de yeni iş fırsatları oluşmasını sağladı. Ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Küme organizasyonları, günümüzde sektörlerin rekabetçi gücünün arttırılması için önemli itici unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak, sektörlerimizin sadece kendi bölgelerimizde değil, tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak ve en nihayetinde ekonomik kalkınmayı ilerletip sürdürülebilir bir hale getirmek için kümelenme yaklaşımının benimsenmesine bugün çok ihtiyacımız var.” dedi. Bu kapsamda iki tam gün süren etkinlik düzenlediklerini aktaran Türkmenoğlu, proje ortaklarından İzlanda Araştırma Merkezi (RANNIS)’nin organize ettiği etkinliğe, Türkiye’den 10 küme organizasyonunun yöneticilerinin katıldığını kaydetti. Saha ziyareti için İzlanda’nın seçilmiş olmasının sebebini ise, “Kümelenme çalışmalarına ciddi bir şekilde odaklanarak belli bir yol katedilmiş olması ve kümelenme kavramını ortaya atan Michael Porter tarafından kümelenme çalışmalarının başlatılması ve halen başarılı şekilde birçok kümelenme girişiminin sürdürülmesi.” şeklinde açıklayan Türkmenoğlu, şunları söyledi: “Bu çerçevede iki ayrı ayakta değerlendirebileceğimiz etkinliğin ilk gününde, farklı sektörlerdeki kümelenme girişimlerinin yerinde incelenmesini sağladık. Farklı küme yönetim modellerine ilişkin örnekleri inceledik. Bu ziyaretlerle birlikte küme yöneticileri arasında deneyim aktarımı ve uluslararası işbirliği için önemli bir zemin oluşturmaya çalıştık. Etkinliğin ikinci gününde ise Reykjavik’te RANNIS ile işbirliği ve İzlanda Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sayın Ragnheiður Elín Árnadóttir’in katılımlarıyla bir kümelenme konferansı düzenledik. Proje Koordinatörümüz Ekin Taşkın, söz konusu etkinlikte ana konuşmacı olarak bakan, bürokrat ve küme yöneticilerine, bölgesel ve ulusal sektör stratejisinin kümelenme modeliyle nasıl kurgulanması gerektiği konusunu detaylıca aktardı.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri