Ehliyet alamıyorlar!

Ehliyette yeni dönem başladı. Birçok kişi ehliyetini yenilemek için trafiğe gidiyor. Ancak sistemdeki aksaklık nedeniyle yeni tip ehliyetlerin dağıtımında sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca düzenlemeyle ehliyet almak da zorlaştırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmenliği'nde değişiklik yapıldı. Ehliyetlerde 1 Ocak itibari ile yeni dönem başladı. Yeni tip sürücü belgeleri uluslararası niteliğe sahip olacak ve 80 ülkede geçerli olacak. Trafik  Yönetmenliği'ndeki düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirmeye başladı. Stajyer sürücülük ve ehliyet sistemi de uygulamaya konuldu. Yeni sürücü belgelerini almaya hak kazanan stajyer sürücüler,  ehliyetlerini kendi adreslerinden alabilecek. Ehliyette getirilen yeni uygulamalar ile ömür boyu ehliyet uygulamasının önüne geçildi.  Türkiye'de son zamanlarda yaşanan trafik kazası vakalarının artış göstermesi, zaman içerisinde gerek akli dengesini kaybetmiş ve genel sağlık durumu bozulmuş bir çok sürücü, bu uygulama gelmeden önce trafikte büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyordu. Sürücüler, ehliyet konusunda sıkı bir denetlemeye tabi tutulmuyordu. Getirilen yeni ehliyet uygulamaları, tüm bu sıkıntıların önüne geçeceğe benziyor. Artık otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Stajyer sürücülük uygulaması başlatıldı. Sürücü kursuna başvuran yazılı ve direksiyon sınavlarında  başarılı olan kursiyerler, 2 yıl stajyer sayılacak. 2 yıl içerisinde 75 ceza puan hakkını dolduran sürücülerin ehliyetine el konulacak. Sistem daha oturmadığı için yeni ehliyetlerin dağıtımında ülke genelinde aksaklıklar yaşanıyor. Sıkıntıların 2 hafta içerisinde giderileceği açıklandı.

SINAVLAR DAHA DA ZORLAŞTI  

Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, ehliyette yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu. Stajyer sürücüler hakkında bilgi veren Dündar, “2 yıllık süre içinde getirilen yeni düzenlemelere uymayan sürücülerin, geçici ehliyetleri iptal edilecek. Ehliyeti almak için yeniden sürücü kursuna müracaat etmesi gerekecek.  Sürücüler, artık trafikte daha dikkatli olmalıdır. Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi, hız limitlerinin üç defa ihlali, ehliyet kemerinin üç kez takılmaması, direksiyon başında 0,20 promil alkol ile yakalanmak sürücülerin ehliyetini kaybetmesine neden oluyor” dedi. Ehliyet sınavlarının daha da zorlaştırıldığını belirten Dündar, direksiyon sınavının yeni dönemden itibaren daha hassas yapıldığını belirtti. Dündar, “Sürücüler, ehliyet almak için önce yazılı sınavdan geçip, sonra direksiyon sınavı adı altında bazı aşamalara tabi tutulurdu. Direksiyon sınavları önceden 5-6 dakikada bitirilirken şu dönem itibariyle bu süre 35 dakikaya kadar çıkartılmıştır. Yapılan en ufak hatanın bile telafisi bulunmamaktadır. Sınav esnasında sürücülerin ışıklara ve yol çizgilerine dikkatlerinin nasıl olup olmadığına daha dikkatle bakılıyor. Rampada arabanın 30 saniye geriye kaçırılmadan öylece bekletilmesi isteniyor. 4 metre 81 santimetre karelik bir alana arabanın bir defada kusursuz park ettirilmesi gerekliliği geldi. Araba park edilirken tekerleği kaldırıma değerse ehliyet almaya hak kazanılamıyor. Ayrıca şimdi ehliyet almak için tecrübe ve yaş sınırlaması da getirildi. Yaş sınırlaması normal ehliyet için 20, büyük araç ehliyeti almak içinse 25 oldu.  Şimdi sınavlar daha da zorlaştı” şeklinde konuştu.

KURSLAR KEYFİ FİYAT VERMEYECEK

Ehliyet sınıfı sayısının arttığını da belirten Dündar, “9 olan sınıf sayısı yeni dönem ile birlikte 17'ye yükseldi. AB uyumlu olan yeni sürücü belgesi  koşullarına yapılan düzenlemede M, A1, A2, A, B1, B, BE, F VE G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerli olacak.  Ayrıca eski ehliyetler 2020 yılına kadar geçerli olacak. Yeni dönemde ehliyet alacak sürücülerin ehliyetleri ise ev adreslerine gönderilecek. Stajyer sürücüler, yanında kimse olmadan trafiğe rahatlık ile çıkabilecek” cümlelerini kullandı. Artık hiç bir sürücü kursunun, keyfi olarak fiyat belirlemesi yapamayacağını da söyleyen Dündar, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Konya'da Valimiz, Muammer Erol Bey'in başkanlığında 7 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Genel olarak sürücü kursu taban fiyatı belirlendi. Sürücü kursları taban fiyatı 1100 TL olarak belirlendi ve bu fiyata ilave olarak KDV eklendi. Artık faturalar bu fiyattan kesilecek. Belirlenen fiyatın dışında kendi kriterlerine göre fiyat belirlemesi yapanlar tespit edilirse cezai işlem uygulanacak.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri