Ehli Beyt’te Birleşerek Bir Arada Huzur İçinde Yaşayalım

Hamburg Alevi Kültür Merkezi (HAKM), Muharrem ayında tutulan 12 İmam orucunun ardından dağıtılan ‘Muharrem Lokması’ programı düzenledi.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi (HAKM), Muharrem ayında tutulan 12 İmam orucunun ardından dağıtılan ‘Muharrem Lokması’ programı düzenledi. Alevi dedesi Ali Kara'nın mum yakması ve dua etmesinden sonra oruçlar açıldı.

Katılımının yoğun olduğu iftar yemeğinde, HAKM Başkanı Medet Doğan konuştu. Muharrem denince akla Kerbela Vakası’nın geldiğini dile getiren Doğan, "Bu günlerde Hanefisi, Şiisi, Şafisi ve Alevisi İmam Hüseyin’i ve Ehli Beyt’i daha bir farklı sever ve özen gösterir. Bu acıyı gönüllerde yaşarlar." dedi. Kerbela olaylarından ders çıkarmak gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Toplumdaki değişik görüşleri, değişik inançları saygı ile karşılamalı, 'Herkesin inancı kendine' diyebilmeliyiz. Ehli Beyt üzerinde birleşerek, bir arada huzur içinde yaşayalım" şeklinde konuştu.

Alevi dedesi Kara da yaptığı konuşmada, Muharrem ayı içinde Kerbela'da yaşanan şiddetin kendilerini birçok şeyden mahrum bırakarak oruç tuttuklarını dile getirdi. Muharrem orucunun Kerbela olayına kadar sadece oruç şeklinde gerçekleştirildiğini ifade eden Alevi dedesi, "Hz. Hüseyin'in Kerbela olayında şehadetinden sonra Muharrem orucu sadece oruç tutmakla kalmayıp aynı zamanda bir mateme dönüşmüştür. Aleviler, Muharrem ayı içinde Kerbela'da yaşanan şiddetten dolayı bir yakınını kaybetmiş kadar kendilerini birçok şeyden mahrum bırakarak oruç tutarlar. Bu orucu tutarken Kerbela şehitleri ve Ehli Beyt’e saygıdan, o gün uygulanan şiddetten dolayı, hiç bir canlının boğazlanmasına ve kesilmesine müsaade etmezler. Yine canlıya saygıdan ötürü 12 gün boyunca et yemezler, şehitlerin susuz şehadete ermesinden dolayı da su içmezler." açıklamasında bulundu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri