Egzersizlerle korunun

Uzmanlar, boyun fıtığından korunmak için pratik egzersizler yapılmasını öneriyor.

Uzmanlar, boyun fıtığından korunmak için pratik egzersizler yapılmasını öneriyor.
Boyun ağrılarının; gerek evde, gerekse çalışma hayatında yaşamı olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Op. Dr. Ayhan Kart, “Özellikle iş yaşantısının en yoğun olduğu 30’lu yaşlarda bel ve boyun şikayetlerinde ciddi bir artış gözleniyor. Genetik yatkınlık, trafik kazaları, travmalar, günlük hayat gerilimleri, fibromiyalji, yanlış duruş ve uzun süre bilgisayar kullanma gibi faktörler boyun fıtığı riskini artırıyor” dedi.
Fıtığın belirtileri ve boyunu kuvvetlendirebilmek için yapılması gereken basit egzersizler hakkında bilgi veren Op. Dr. Ayhan Kart, “Boyun fıtığı, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir. Boyun fıtığının en önemli belirtisi, ağrıdır. Hastalığın başlangıç döneminde boyun ve sırt ağrısı ön plandadır. Olay ilerledikçe dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması sonucunda kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar ortaya çıkar. Bir süre sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlar. Tedavi edilmeyen ileri olgularda omurilik baskı altında kalınca bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi oldukça tehlikeli bir dönem başlar” şeklinde konuştu.

BOYUN FITIĞINA KARŞI DÜZENLİ EGZERSİZ OLDUKÇA ÖNEMLİ
Boyun fıtığına karşı düzenli egzersizin oldukça önemli olduğunu belirten Kart, boyun kaslarını güçlendirecek egzersizleri anlatarak, “Başınızı sırasıyla öne, arkaya, yanlara doğru eğin ve pozisyonda 5-10 saniye tutup, bırakın. Aynı hareketi elinizle başınızı, başınızla elinizi itecek şekilde tekrarlayın. Omuzlarınızı yukarı doğru kaldırdıktan sonra 5-10 saniye tutup, bırakın. Ellerinizi birleştirdikten sonra kollarınızı yukarıya uzatıp, önce yukarıya ardında geriye doğru esneyin. Ellerinizi sık sık yukarı ve aşağıya doğru sallayın. Parmaklarınızı yumruk yapıp, açın. El bileklerinizi yukarıya, aşağıya ve dairesel olarak hareket ettirin. Ardından aynı hareketi her iki elinizi birleştirerek tekrar edin. Uzun süre aynı pozisyonda ve hareketsiz kalmayın. 1-1,5 saat arayla pozisyonunuzu değiştirin” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri