Egzersiz yaparak hemoroidden korunun

Uzm. Dr. Levent Orman, toplumumuzun yarısında hemoroid (basur) hastalığının belirtilerinin görüldüğünü, yürüyüş yaparak, yüzerek ve posası yüksek yiyecekler tüketerek bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirgenebilineceğini söyledi.

 Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroid hastalığının hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık karşılaştıklarını belirten Özel Farabi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. Levent Orman, “Özellikle uzun yolculuk yapan kişiler, sürekli oturdukları için makattaki toplardamarlar memeleşiyor. Olası bir kabızlıkta ise damla damla başlayan kanama, ilerleyen zamanlarda daha çok artıyor. Ayrıca memeleşen toplardamarın içersindeki kan pıhtılaşıyor ve şiddetli ağrılarla maruz kalabiliyor” dedi.
YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN
Uzun süre oturmak zorundaki kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğinin ifade eden Uzm. Dr. Levent Orman, “Kabız olmamak için posası yüksek olan taze sebze, meyve ve tahıl ürünlerini mutlaka tüketmeliyiz. Bol baharatlı hamur işleri ve et yemeklerinden uzak durarak, hemoroid hastalığından korunacağımız gibi midemizin de rahat etmesini sağlayacaktır. Kahve ve asitli içecekler yerine günde en az 1 buçuk litre su tüketerek bağırsakların çalışmasını hızlandırabiliriz” diye konuştu.
 YÜZMEK İYİ GELİYOR
“Saatlerce oturmak gibi ayakta kalmak da hemoroidi tetikler” diyen Özel Konya Farabi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Levent Orman, “Uzun süre oturduktan sonra kısa süreli yürüyüşler toplardamarların memeleşmesini önlediği gibi, uzun süre ayakta kaldığımız zamanlarda kısa süreli oturarak dinlenmeler de hemoroid riskini ortadan kaldırmada fayda sağlar. Yapılan araştırmalar yüzmenin de hemoroid belirtilerinin yok olmasında yardımcı olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Kişisel temizliğe özen göstermenin faydalarını anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. Levent Orman sözlerini şöyle tamamladı: “Tuvalet ihtiyacında düzenli aralıklarla ve vakit kaybetmeden bağırsakları boşaltmak hemoroidden korunma yöntemlerindendir. Kilomuzu kontrol ederek, aşırı kilo almamak için gayret etmemiz gerekir. Yardım almadan ağır yük taşımamalıyız. Dar pantolonlar yerine vücudumuzu sıkmayan rahat giysileri tercih ederek olası rahatsızlıklardan korunmuş oluruz.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri