Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler kapsamında dünya genelinde insanların evlerinde kalmalarına dönük uygulamalar devreye girerken, bu yeni durum birçok ülkede ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde uzaktan ve sanal eğitime geçilmesine yol açtı. Türkiye, Nisan ayından itibaren uzaktan eğitim sistemine geçti. 8 aylık zaman dilimi içinde uzaktan eğitim sisteminde çeşitli problemler ortaya çıktı. Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, eğitim hakkından tam anlamıyla faydalanamadı. Bazı dönemlerde EBA sistemi çöktü. MEB tarafından gerekli tüm adımlar atılmaya çalışılsa da eksiklikler hala devam ediyor.
EKSİKLİKLERİN İYİCE AZALACAĞINI UMUT EDİYORUZ
Eğitimin yüz yüze olmasının daha verimli olacağına değinen Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, uzaktan eğitim sürecinin aslında bir öğretimden oluştuğunu aktardı. Öğrencilere pandemi sürecinde bilgi yüklediklerine değinen Karlıer, eğitimde davranış farklılığının oluşacağını kaydetti. Karlıer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu aşamada yapılacak çok bir şey yok. Çünkü ortada can güvenliği söz konusu. Hastalık var. İnsanlara bulaştırıp daha çok insanı hasta etme ya da ölümle yüz yüze getirme olayımız var. Bu yeterli bir eğitim değildir ama tamamen ayrı kalmak da öğrencileri okuldan soğutabilir. Bu yüzden uzaktan eğitimi destekliyoruz. Bunun gibi şeyler yaşadığımızda uzaktan eğitime hazırlıklı olmalıyız. Dijital ortamlarda eğitimi iyi değerlendirmeliyiz. Nasıl daha iyisi yapabileceğimizi düşünmeliyiz. İnşallah bu süreçten sonra eksiklikler iyice azalır. Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim sisteminde de bir tecrübe yaşıyor, deneyim kazanıyoruz.”
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİNDE İSTENİLEN SEVİYEYE GELİNEMEDİ
Uzaktan eğitim sistemini desteklediklerini söyleyen Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, şehir merkezinde, kırsalda interneti veya bilgisayarı olmayan öğrencilerin varlığına işaret etti. Uzaktan eğitim sistemi (EBA) ile ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığının altını çizen Ata, Milli Eğitim Bakanlığı'nın “EBA altyapısı ile ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor” söylemlerini hatırlattı. Ata, yaşanan aksaklıkların ya çalışmaların tam bitmemesinden ya da gerekli altyapı çalışmasının tam olarak yapılamamasından kaynaklandığını ifade etti. Bundan önceki süreçlerde de MEB'e çeşitli uyarılarda bulunduklarını, uyarıların ne yazık ki dikkate alınmadığını kaydeden Ata, “Endişelerimiz vardı. EBA'nın error vermesinden korkuyorduk, oldu da. Okul idarecileri, öğretmenlerimiz sisteme girmek istediği bilgileri giremedi. Sık sık sistem kopmaları yaşandı. Sorunların çözümü için mücadele edilmiyor. Kimse elini taşın altına koymuyor. Uzaktan eğitim sisteminde istenilen seviyeye gelinemedi” dedi.
YÜZDE 70 VERİM KAYBI VAR
Milli Eğitim Bakanlığının bu sürece hazırlıksız yakalandığını aktaran Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit de “Ne acıdır ki 2020 yılı Türkiyesinde 905 bin öğrencinin evinde televizyon yok” dedi. Uzaktan eğitimin alternatif bir eğitim türü olduğuna vurgu yapan Yiğit, uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmasının mümkün olmayacağını dile getirdi. Uzaktan eğitimde verimlilik oranının yüzde 30 ‘lara kadar düşeceğini ifade eden Yiğit, “Ankara ,İstanbul gibi büyük kentlerde bile öğrencilerin yüzde 65 ‘nin EBA’dan faydalandığı tahmin ediliyor. Bu dönemde yine en büyük mağduriyeti yoksul ailelerin çocukları yaşıyor. Tüm bu veriler ışığında, uzaktan eğitim ve EBA da başarılıyız demek çok iddialı bir görüş olarak değerlendirilmeli” dedi.
MEB EŞİTSİZLİKLERİ YOK SAYIYOR
Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan ise şunları söyledi: “MEB tarafından yaşanan eşitsizlikler yok sayılıyor. Bir problemin çözümü için öncelikle sorunu kabul etmek gerekir. Uzaktan eğitimin 22 Ocak 2021 tarihine kadar devam etmesi, salgının geldiği aşama dikkate alındığında doğru olmakla birlikte, alınan önlemlerin yetersizliği salgınla mücadelede yeterli değildir. Bilim insanlarının önerileri dikkate alınmalı ve acilen 4 haftalık bir kapanmaya gidilmeli. Salgın devam ederken, öğretmenlerin ve öğrencilerin okullara yüz yüze sınavlar için çağrılıması yeni sağlık sorunları oluşturacaktır. Salgın koşullarında sınavlar tamamen iptal edilmeli. Öğrencilerin başarıları notla değerlendirilmemelidir. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgın şartlarında sınav yapma ısrarı dezavantajlı gruplar açısından çeşitli eşitsizlikler ve mağduriyetler yaşatacaktır.”
EMRE ÖZGÜL