Eğitimde bastır parayı seç öğretmeni dönemi

Çocuğunu istediği öğretmenin sınıfına vermek için velilerden 'bağış' adı altında para istendiği iddia edildi.

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “Geçen yıl 6-7 bin lira isteniyordu. Hiçbir veli, buna boyun eğmesin. Para isteyen olursa, suç duyurusunda bulunsun” dedi

2023-2024 yılı kayıtları, önümüzdeki günlerde başlayacak. Özellikle çocuğunu 1. sınıfa, orta okula veya liseye yazdıracak anne babaların heyecanı da arttı. Ebeveynler, çocuklarını iyi bir öğretmene verebilmenin araştırmasına başladı. Bazı okullarda ise öğretmen seçmek için velilerden 'bağış' adı altında para istendiği iddia edildi. Çocuklarını yüksek fiyatlardan ötürü özel okula gönderemeyen anne ve babaların ise 'öğretmen seçebilmek' için istenen parayı vermeye sıcak baktığı biliniyor.

DENETİMSİZLİK SÜRÜYOR

Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, bu meselenin önüne geçemediklerini söyledi. Ciddi bir denetimsizlik olduğunu vurgulayan Yiğit, “Dik durması gerekenler, veliler” dedi.

PARA İSTENEN VELİLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMALI

Çocuklarını okula kaydetmek istediklerinde bazı okullarda kendilerinden para istendiğini söyleyen velilerin olduğunu aktaran Yiğit, “Bize duyumlar geliyor. Suç duyurusunda bulunamayız biz. Şikayetçi olması gereken veliler. Milli Eğitim'e de somut bir şey gelmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet gidince, gerekeni yapıyorlar ancak veliler suç duyurusunda bulunmuyor ve işin üzerine gitmiyor. Konuyu somutlaştırmak gerekir. Veli, 'Benden para istendi, şahidim de şu kişi' demeli. Şikayet etmiyorlar ama serzenişte bulunuyorlar. 'Bağış' adı altında veliden okul kaydı yapılırken para istemek, almak yasak. Bağış adı altında para verilmez. 2-3 veli sesini duyursun, birileri cezalandırılsın kimse buna artık tenezzül edemez” şeklinde konuştu.

KREDİ ÇEKEN, BORÇ ALTINA GİREN VELİLER VAR!

Geçen yıl kayıt için velilerden 6-7 bin lira bağış parası istendiğini hatırlatan Başkan Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl, bu miktar daha da artacak. Geçen gün çok üzücü bir şey duydum. Öğretmenin biri kendi çocuğunu okula yazdıracak, ondan bile para istemişler. Ayıp. Velilerden alınan paraların sosyal faaliyetlerde kullanıldığını, okulun eksikliklerini gidermede kullanıldığını düşünmek istiyorum. Yanlış da aksini dahi düşünmek istemiyorum. Çocuğunu istediği öğretmenin sınıfına vermek için gidip kredi çekenleri, birilerinden borç alan velileri duyuyoruz. Bunu en çok da 1. sınıf velileri yapıyor. Veli, çocuğum iyi bir öğretmene düşsün diye bu parayı vermek istiyor veli. Özel okulların fiyatları zaten ortada. İstenilen para da özel okul fiyatının 4'te, 5'te 1'i olunca velilere ucuz geliyor. Veliler bir de 'çocuğuma karşı sorumluluğumu yerine getirdim' duygusunun içine giriyor. Tekrar söylüyorum, hiçbir veli, kayıt döneminde 'bağış' adı altında istenilen parayı vermesin. Para istenirse, şikayetçi olsunlar.'

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri