‘eğitim Sistemi İdeallerimizle Uyumlu Olmalı’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin eğitimde vizyon yenileme ve nitelik yönünden sıçrama yapmaktan başka şansı kalmadığını söyledi. Eğitim sisteminin ideallerimizle uyumlu olmasının...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin eğitimde vizyon yenileme ve nitelik yönünden sıçrama yapmaktan başka şansı kalmadığını söyledi. Eğitim sisteminin ideallerimizle uyumlu olmasının önemine işaret eden Yorgancılar, insanın kilit, eğitimin anahtar olduğunu kaydetti. Yorgancılar, "Türkiye'nin güncel ekonomik sorunlarının başında gelen üretim-tüketim deseni uyuşmazlığı, düşük tasarruf oranı, genel ahlak ve iş ahlakı standartlarındaki yetersizlik gibi sorunların çözümü ancak eğitim ve onun yetiştireceği; dürüst, çalışkan, yenilikçi iyi insanlarla mümkün olabilecektir." dedi.

Ender Yorgancılar, konuyla ilgili açıklamasında, potansiyeli büyük, kat etmesi gereken yolu uzun, ekonomisindeki sorunlarının yapısal boyutu derin olan Türkiye’nin ekonomide olduğu kadar politik, sosyal ve kültürel alanlarda da aşılması gereken sorunları bulunduğuna dikkat çekti. Gelişmekte olan bir ülke olarak böylesine iç içe geçmiş, birbirini besleyen sorunların çözülmesi halinde Türkiye’nin 21. yüzyılın gerçekten parlayan yıldızı olabileceğini dile getiren Yorgancılar, şöyle devam etti: "Çağımız insanı yeniden, yeni bir bakış açısıyla keşfetmenin ve niteliklerinde sıçrama yapmanın çağıdır. Bunun anlamı insanın kilit, eğitimin anahtar olmasıdır. Böylesi bir çağa ayak uydurmak için Türkiye'nin eğitim sisteminin temel unsurları olan öğretmen, sistem ve öğrenci kavramlarını ortak akıl ile yeniden tanımlaması gerekmektedir."

‘MODEL YENİLENMELİ’

Bu süreçte öncelikle öğretmen yetişme modelinin yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, "Öğretmen olabilecek istek, yetenek ve idealizme sahip kişiler liseden itibaren özel eğitime alınmalı ve öğretmen oluncaya kadar burslu okuyabilmelidir. Bu öğretmenlere kendi alanlarında özel yeteneği olan çocukları ilköğretimden itibaren keşfetme görevi vermeliyiz. Ayrıca fizik, kimya, matematik, edebiyat, sanat gibi temel alanlarda keşfedilecek çocukların eğitim göreceği özel lise ve üniversiteler kurulmalıdır. İyi yetişmiş öğretmenlerin özellikli öğrencileri keşfedebilmesi ve iyi insanlar yetiştirebilmesi için eğitim sisteminin de öğrenciyi merkeze alacak şekilde, sorgulayan, tartışan, aklı özgürleştiren niteliklere sahip olması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

‘GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR EĞİTİMLE ÇÖZÜLÜR’

Gelinen noktada nitelik sorunları nicelik önlemlerle çözmenin artık mümkün olmadığına dikkat çeken Yorgancılar, "Türkiye'nin eğitimde vizyon yenileme ve niteliksel sıçrama yapmaktan başka şansı kalmamıştır." dedi.

Toplumsal olduğu kadar Türkiye'nin güncel ekonomik sorunlarının başında gelen üretim-tüketim deseni uyuşmazlığı, düşük tasarruf oranı, genel ahlak ve iş ahlakı standartlarındaki yetersizlik gibi sorunların çözümünün ancak eğitimle mümkün olduğunu belirten Yorgancılar, şunları kaydetti: "Bu sorunların çözümü ancak eğitim ve onun yetiştireceği; dürüst, çalışkan, yenilikçi iyi insanlarla mümkün olabilecektir. Bunun için vakit kaybetmeden harekete geçilmeli, tüm toplum kesimleri bu niteliksel devrime kafa yormalıdır. Mevcut yetişmiş kuşağın ülkenin geleceğine ve gelecek nesillere yapabileceği en büyük katkı bu olacaktır." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri