Eğitim sistemi berbat bir noktada!

Türk öğrencilerin 'anlama ve kavrama'ya dair önemli başlıklarda başa sisteminin bozukluğu gösterildi.

Türk Eğitim Sistemi'ne göre eğitim alan öğrencilerin öğrenme ve anlamaya dair yapılan testlerden başarılı olmadıkları açıklandı.Uluslararası 'PISA' ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan 'Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi' araştırmasında 8'inci sınıf öğrencilerin başarılı olmadığı ortaya çıktı.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, öğrencilere yönelik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya dair önemli bir yazı kaleme aldı.

Akyol yazısında orta okul 8'inci sınıf öğrencileri üzerinde belirli başlıklarda yapılan araştırma sonucunun iç açıcı olmadığını söyledi.

Konuya dair yazısında Akyol, şu ifadelere yer verdi:

"Öğrencilerin yüzde 16.4’ü matematikte dört işlem sorularını çözemiyor, basit hesaplamalar yapamıyor.- Türkçe’de ise öğrencilerin yüzde 66.1’i orta düzey ve altında. Bu öğrenciler deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor.- Fen bilimlerinde öğrencilerin yüzde 86’sı, sosyal bilimlerde yüzde 65.3’ü orta ve alt düzeyde. Yüzde 39. 8’i vücuttaki organların görevini bilmiyor, iki farklı olay arasında bağ kuramıyor…"

"ÇÖZME-ANLAMA-KAVRAMA'DA ZORLUK YAŞANIYOR"

Akyol, Öğrencilerin 'matematik-türkçe-fen bilimleri' üzerinden 'çözme-anlama-kavrama' gibi başlıklarda zorluklar yaşadığını dile getirdi.

Öğrencilerin eğitim ve öğretimde yaşadığı sorunların nedenine dair önemli değerlendirmelerde bulunan Akyol, şu ifadeleri kullandı: "Bütün bunların temelindeki esas zihnî sorunumuz 'neden-sonuç ilişkisi kuramıyor' olmak. Kolay da değil; insanlık binlerce yıl katı cisimlerin yere düştüğünü gördü ama bunun 'neden'inin çekim kanunu olduğunu Newton 17. yüzyılda buldu, matematik formülünü de yazdı."

"BİLGİ VE ARAŞTIRMAYLA İLERLEME SAĞLANIR!"

Çağın, bilgi ve araştırmayla yakalanabileceğini dile getiren Akyol,"Çağımızda da karmaşık olayların 'nedenleri'ni yine “zihnimizin içinde” kurguladığımız komplo teorilerine, gizli güçlere falan bağlamıyor muyuz? Halbuki karmaşık olguları 'anlamak' için ulaşmamız gereken bilgiler 'zihnimizin dışında'dır; araştırmalarla ulaşabiliriz. Bu da sorgulayıcı bir zihniyet gerektirir. Bu yetersiz olunca siyasette hamaset ve demagoji etkili olduğu gibi, ekonomide teknolojik aşamanın gerektirdiği yüksek vasıflı iş gücünü yetiştirmede de zorlanıyoruz…" dedi.

Ayrıca yazısında dönemin zihniyeti ile gelişmişlik arasından önemli bağlantının olduğunu belirten Akyol, "Zihniyetle, eğitimin niteliğiyle gelişmişlik arasındaki “nedensellik bağı”nı görüyorsunuz. Okuduğunu anlayan ve yorumlayan, fen ve matematikte Uzak Doğu’lu akranlarıyla yarışan nesiller yetiştiremeden gelişmiş toplum olmak mümkün değildir" şeklindeki ifadeleri kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri