‘Eğitim iflas ediyor’

TYB’nin etkinliğinde konuşan eğitimci Dr. Necmettin Türinay, “15 yaşından sonra liseye başlayan bir çocuk orayı da 18 yaşında bitirecek. Dolayısıyla Türkiye'ye de eğitim insanı mesleksizleştirmek için yapılan bir uygulamadır” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 30. yıl etkinleri devam ediyor. Karatay Belediyesi iş birliği ile Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezinde yapılan ve Atilla Yaramış’ın düzenlediği, “Türkiye’de Eğitim Sanki Bir Ağlama Duvarı” konferansında eğitimci Dr. Necmettin Türinay konuştu. Program sosyal medya üzerinden canlı yayınlandı.

EĞİTİM SİSTEMİ MESLEKSİZLEŞTİRİYOR

Dr. Necmettin Turinay, “Eğitim Türkiye'de maalesef bir çıkmaz haline gelmiş durumda. Üniversite mezunları iş bulmakta zorlanıyor çünkü 200'den fazla üniversitede eğitim fakülteleri bulunmakta ve bu fakültelere binlerce öğrenci alınıyor. Sonuç olarak, Türk milleti, çocuklarının iş sahibi olması umuduyla ilkokuldan üniversiteye kadar büyük emek harcıyor, kendini helak ediyor ancak sonunda hayal kırıklığı yaşıyor, uygulanan model iflas ediyor. Mesleğe ne zaman başlıyor insan, 15 yaşından sonra. 15 yaşından sonra liseye başlayan bir çocuk orayı da 18 yaşında bitirecek. Dolayısıyla Türkiye'ye de eğitim insanı mesleksizleştirmek için yapılan bir uygulamadır. Türk milli eğitiminin özü insanı işten, üretimden, kendi iki ayağı üzerinde durabilecek gelirini kendisi kazanabilecek imkanlardan mahrum bırakmaya dayalı bir eğitimdir. Türkiye’de sadece zihniyet değiştirme aracı olarak kullanılır” diye konuştu.

100 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ

Geçtiğimiz yılın üniversite yeterlilik sınavı istatistikleri üzerinden örnek veren Dr. Türinay “2023'te yapılan üniversite sınavlarına 3,5 milyon öğrencinin girdiği ilan edildiğinde, görülüyor ki 100 bin öğrenci tek bir soruya bile cevap verememiş. Yani Türkçe ve matematik derslerinden sorulan tüm sorulara hiçbir şey söylememiş yüz bin kişi var. Daha somut bir şekilde ifade edersek, her 30 kişiden biri sıfır cevap vermiş durumda” ifadelerini kullandı.

Program sonunda günün anısına katılım beratı, Selçuklu çini plaketi ve TYB Konya Şubesi yayınlarını TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, önceki dönem Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, TYB Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kurtoğlu ve Mustafa Güçlü takdim etti.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri