Egiad: 50 Yıllık Rüya Artık Gerçekleşmeli

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, Türkiye ile AB arasında ortaklık şartlarını belirleyen ve 12 Eylül 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması’nın 50.

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, Türkiye ile AB arasında ortaklık şartlarını belirleyen ve 12 Eylül 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması’nın 50. yıldönümünde Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Gelinen noktanın son derece umut kırıcı olduğunu belirten Kaya, “Türk halkı, 50 yıllık bu bekleyişin daha ne kadar süreceğini merak etmektedir. Büyük bir heyecanla başlayan müzakere sürecinin şu anda ne durumda olduğunu, konunun içinde olan uzmanlar bile tam olarak bilemiyor. Ne iş dünyası ne de toplum düzenli olarak bilgilendirilmediğinden kafalarda büyük soru işaretleri oluşmuş durumda.” dedi.

EGİAD Başkanı Kaya, yaptığı yazılı açıklamada 50 yıllık rüyanın artık gerçeğe dönüşmesi dileğinde bulundu. Yaklaşık 50 yıldır Türkiye’yi kapısında bekleten AB’nin, irili ufaklı birçok ülkeyi bünyesine katarak genişleme sürecini hızla devam ettirdiğine dikkat çekerek, “Ancak Türkiye’nin tam üyelik süreci, çeşitli gerekçelerle sürekli engelleniyor. Geçen sürede Maastricht ve Kopenhag kriterlerini yerine getirmede samimi olarak gayret gösteren ve önemli adımlar atan Türkiye, Gümrük Birliği ile birlikte önemli riskler de üstlenerek tam üyelik hedefi doğrultusunda kararlılığını korurken AB’nin içindeki bazı ülkelerin yan çizerek, imtiyazlı ortaklık gibi Roma Antlaşması başta olmak üzere birlik müktesebatında yeri olmayan hukukdışı birtakım statüleri dile getirmesi, çifte standart ve samimiyetsizlik göstergesidir. Ankara Anlaşması ve ek protokollerden kaynaklanan haklardan geri adım atılması söz konusu olamaz.” diye konuştu. AB’nin kritik karar mekanizmalarında yer almayan Türkiye’nin, Gümrük Birliği’nin getirdiği yükümlülüklerden dolayı büyük ekonomik kayıplara uğradığına dikkat çeken Seda Kaya, şunları kaydetti: “AB sanayi üretim standartları, rekabetle ilgili kısıtlamalar, çeşitli ülkelerle arka arkaya imzalanan serbest ticaret anlaşmaları, ithalat kısıtlamaları, tarım ürünleriyle ilgili düzenlemeler, ortak gümrük tarifesine uyum zorunluluğu gibi sorunlar, Türkiye ekonomisinin ve dış ticaretini olumsuz etkilemektedir. Adeta davul Türkiye’nin boynunda, tokmak ise AB’nin elindedir. Türkiye’nin tam üyelik hedefini yeniden güçlü bir biçimde vurgulamalı ve somutlaştırmalıyız. AB ve Türkiye’nin karşılıklı olarak birbirlerine sunacakları çok büyük kaynaklar ve potansiyeller bulunmaktadır. Türkiye, uluslararası yatırımlar için iyi bir ekonomik çekim gücü barındırmaktadır. Aynı zamanda büyüme potansiyeli büyük olan bir pazardır. Bulunduğu bölgedeki en büyük sanayi ekonomisi olması, gelişen tarımı, genç ve eğitimli nüfusu, Türkiye’yi vazgeçilmez bir ekonomik ve sosyal partner yapmaktadır.”

EGİAD Başkanı Kaya, başta AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış olmak üzere ilgili kişi ve kurumların, tam üyelik süreci ve AB ile ilişkilerdeki gelişmeler konusunda halkı düzenli olarak bilgilendirmesi gerektiğini de vurguladı. Ankara Anlaşması’nın 50. yıldönümü dolayısıyla önümüzdeki günlerde uzmanların katılımıyla toplantılar düzenleyeceklerini ve AB-Türkiye ilişkilerinin son durumunu masaya yatıracaklarını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri