Egemen Bağış: Katsayı Yüzünden Hem Şirketlere, Hem Ülkeye Ciddi Zarar Verildi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, meslek liselerine yıllarca yapılan haksızlıkların ceremesini şirketler ve ülkenin de çektiğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, meslek liselerine yıllarca yapılan haksızlıkların ceremesini şirketler ve ülkenin de çektiğini kaydetti. Katsayı adaletsizliği yüzünden öğrencilerin meslek liselerinden uzaklaştırıldığını, dolayısıyla eğitim sisteminin şirketlerin kalifiye eleman ihtiyacına cevap veremediğinden dert yanan Bağış, "Eskiden insanlık dışı bir uygulamayla kat sayı denen bir uygulamayla gençlerin meslek liselerinden uzaklaştıran bir politika uygulandı. Katsayı uygulaması nedeniyle birçok kişi düz liseleri tercih etti. Aslında ülkeye çok ciddi zararlar verildi." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türk Ulusal Ajansı arasında, mesleki eğitim veren kurumlar ve özel sektör temsilcisi kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirme amacıyla 'Mesleki Eğitimde İşbirliği' protokolü imzalandı. Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan toplantıya Bakan Bağış’ın yanı sıra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşma yapan Egemen Bağış, Avrupa Birliği’nin meslek için ayırdığı fonlar arasında en başarılı 3 ülkeden birinin de Türkiye olduğu bilgisini verdi. Bağış, "10 yıl önce başladığımızda vatandaşlarımızın bu tür programlardan yararlanıp Avrupa’ya gitmesiyle önemli bir adım atmıştık. Geçen sene hedefimiz 55 bine çıkmaktı. 55 bin hedefimizi tutturmakla kalmadık, 61 bin kişinin Avrupa’ya eğitime gitmesini sağladık. Bu sene 70 bin hedef koyduk. Biz azimliyiz, kararlıyız." ifadelerini kullandı.

İş dünyasına katkı sağlayan projelerin farkındalık ortaya koymak adına önemli olduğunu belirten Bağış, eğitimlerin iş dünyasının ihtiyaçlarına da cevap verdiğini kaydederek konuşmasına şöyle devam etti:

"Kendi meslek liselerine ayrımcılık yapan bir zihniyet ortadan kalktığı için sistem değişmeye başladı. Eskiden insanlık dışı bir uygulamayla kat sayı denen bir uygulamayla gençlerin meslek liselerinden uzaklaştıran bir politika uygulandı. Katsayı uygulaması nedeniyle birçok kişi düz liseleri tercih etti. Aslında ülkeye çok ciddi zararlar verildi. Bir yandan kılık kıyafetle ilgili çok ciddi ayrımcılık politikaları, bir yandan katsayı politikası bu ülkede çarpık bir eğitim modelinin ve eğitimde de çok geri kalmamızın önünü açtı. Ama bunları hep birlikte aşmaya başladık."

"ÖĞRENCİ SAYIMIZ BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİNİN NÜFUSUNDAN FAZLA"

Türkiye’deki öğrenci sayısının 22 milyonu geçtiğini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de bu sayının Avrupa’nın birçok ülkesindeki toplam nüfustan daha fazla olduğuna dikkat çekti. Meslek liselerinin öğrencileri iş hayatına daha hızlı hazırladığını vurgulayan Büyükekşi, firmalardan gelen şikâyetlerin önemli bir kısmının eleman eksikliği olduğunu aktardı. Büyükekşi, "Eksiklikten yola çıkarak AB Bakanlığımız ile mesleki iş birliği protokolü imzalamaya karar verdik. Bu protokol sayesinde mesleki eğitim veren kurumlar ile özel sektör arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ulusal Ajans Başkanı Bülent Özcan söz konusu işleri yapmanın değil üretmenin daha zor olduğunu belirtti. Özcan, meslek eğitim kalitesini artırmak istediklerini kaydetti.

Program, imzalanan protokolün ardından sona erdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri