EFT-POS cihazlarında vurgun iddiası

Maliye Bakanlığı'nın piyasa hareketlerini daha yakından ve anında takip etmek üzere geliştirdiği EFT-POS özellikli yeni yazarkasalar şimdiden eleştiri konusu oldu.

Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılında yayınladığı iki tebliğe göre piyasaya girecek olan yeni yazarkasalar EFT-POS özelliğinde olacak. Böylece fiş kesmeme gibi bir keyfiliğe izin verilmeyecek. Maliye Bakanlığı ise ülkenin herhangi bir yerinde satılacak olan herhangi bir ürün hakkında tüm detaylı bilgilere ulaşabilecek.

2008 yılında Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı çerçevesinde, Maliye Bakanlığı, biri 11 Nisan 2012 diğeri de 6 Haziran 2012 tarihlerinde olmak üzere iki tebliğ yayınlamıştı. Katma Değer Vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetine yönelik yayınlanan bu tebliğlerde yeni bir yazarkasa tarif ediliyordu. Buna göre geleneksel POS cihazları ile yazarkasalar birleştirilecek. Ancak bu kararın ardından üretim izninin sadece hükümete yakın bir firma tarafından alındığının duyulması büyük ses getirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirleyeceği kıstaslara göre anlık ya da dönemsel olarak elektronik yolla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne veri gönderilecek. Yani bu yazarkasalar internete bağlı olacak, kredi kartı ile yapılan işlem bir kaç saniye içinde Gelir İdaresi tarafından görülecek ve önce fiş kesilecek ardından POS onayı gelecek.

Türkiye'de sayısı 2.2 milyona ulaşan yazarkasa sektörüne giren şirketlerden bir tanesinin ortağı olan, ilaç dağıtımı, sağlık, medya ve perakende gibi değişik sektörlerde faaliyet gösteren hükümete yakın bir firma, Maliye Bakanlığı'nın bu kararının ardından, yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla yazarkasa sektörüne girdi. Yazarkasa sektöründe birçok şirketin aktif iş görmesine rağmen üretim iznini sadece bu şirkete verilmesi akıllara rantçılığın bir başka boyutuna da getirmiş oldu.

EFT-POS yazarkasaların üretim iznini alan firma, POS cihazların yüzde 90'ı Japonya'dan sağlayacak üretimini ise Çin'de yaptıracak. Türkiye'de hali hazırda kullanımda olan 2.2milyon POS cihazı yeni gelecek EFT-POS cihazlarının ardından seyyar satıcıların kullandığı 350 bin adet değiştirilecek, ardından da geriye kalan POS cihazları 2016 yılına kadar değiştirilecek.

Türkiye’de 2 milyon civarı yazarkasa kullanılıyor. Bunlar, tanesi 1.500-2 bin dolar civarında olan hatta 4-5 bin dolarlıkları da bulunan pahalı cihazlar. Yenileme pazarı en az 3 milyar dolarlık bir hacim yaratacak.

Üretimi tamamlanan yazar kasalar 1 Temmuz 2013'den sonra kullanılmaya başlanacaklar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri