Edebiyat Dünyası Frankfurt’ta Kapılarını Açtı

Dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri sayılan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 66. kez kapılarını açtı. Üç gün boyunca yayıncıların ziyaret edeceği fuar son iki gününde ise halka açılacak. Bu yılki fuarın onur konuğu bayrağını...

Dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri sayılan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 66. kez kapılarını açtı. Üç gün boyunca yayıncıların ziyaret edeceği fuar son iki gününde ise halka açılacak. Bu yılki fuarın onur konuğu bayrağını geçen seneki konuk Brezilya’dan teslim alan Finlandiya olacak. Dünya genelinden yazarlar, yayıncılar ve kitapseverlerin buluşma noktası olan Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl yaklaşık 300 bin ziyaretçinin katılması beklenirken, 105 ayrı ülkeden geleneksel ve dijital yayıncılık yapan yedi binden fazla yayıncı katılacak.

Her sene olduğu gibi Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğü ve yayıncılık sektörü temsilcilerinin katılımıyla Türk edebiyat dünyasının en güncel eserlerini tanıtmak için fuara 200'e yakın yayınevi ile katılıyor. Türkiye standı bu seneki fuarda 48 metrekaresi çocuk kitapları alanı olmak üzere yaklaşık 348 metrekarelik bölümde temsil edilecek. Ayrıca yayınevleri fuarda sergi ve görüşme noktalarında kendi eserlerini tanıtma fırsatı yakalarken, farklı yayınevleriyle görüşme imkânı da bulacak.

Çeviri ve Yayın Destek Programı (TEDA) çerçevesinde farklı dillere çevrilmiş birçok Türk eseri fuarda sergilenmesi beklenirken, yabancı eserlerin de Türkçeye çevrilip yayımlanmasını isteyen birçok yabancı yayınevleriyle de görüşmeler düzenlenecek. Fuar süresince değişik konferanslar, etkinlikler ve tartışma panelleri düzenlenecek. Bu çerçevede AB Komisyonu tarafından 2009’dan beri her yıl layık görülen ülkeler arası kültürü teşvik etmek amacıyla yazarlara “Edebiyat İçin Avrupa Birliği Ödülü” verilecek.

Bunun dışında “Gizli Frankfurt” projesi bağlamında Danimarkalı yazar Janne Teller ile birkaç önemli yazar günümüzdeki acil çözümler isteyen sıkıntılar üzerinde tartışmalar düzenleyecek. Önemli eğitim politika konuları tartışmak için ise 10 ülkenin eğitim ve kültür bakanları “Eğitim ve Kültür Politikasında ki Zorluklar” adlı konferansta bir araya gelecekler. Fuarda yayıncılık dünyasında ki yeni trendlerin de ele alınması bekleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri