Ülkemizin önemli kadın yazarlarından Hüzeyme Yeşim Koçak, "Kuru düz sathî bir hayatla kimi insanlar yetinmeyecek. Edebi sanatçılar yeni dünyayı yaratacak. Yeni cevherler ortaya çıkacak" dedi
RÖPORTAJ: AHMET SÜTCÜ
KONYA ÇOK ŞEY KAZANDIRDI
Konya'da büyük başarılar eldetmiş Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak'la çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Koçak, Konya'nın yazarlığı üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade etti. Hüzeyme Yeşim Koçak, "Konya maneviyat yüklü bir şehir. Burada tanıdığım gönül adamları yaşamıma yön verdi. Konya benim yaşamıma çok şey kazandırdı. Konya'nın taşı toprağı ve insanı edebi, dünyamı besledi, genişletti" şeklinde konuştu.
YENİ NESİLDEN ÜMİTLİYİM
Edebi hayatta yeni cevherlerin çıkacağını dile getiren Koçak, "Kuru düz sathî bir hayatla kimi insanlar yetinmeyecek; tabiatlarında mevcut özel donanımla, İlâhi İrade’nin yansımasıyla fışkıracak, taşacaklardır. Edebi sanatçılar yeni dünyayı yaratacak. Okuma oranlarının artacağını düşünüyorum. Yeni nesil Türkiye'yi en iyi yere taşıyacak. Yeni nesilden ümitliyim" ifadelerini kullandı.
***Herkesin öyküsü olduğu gibi mutlaka sizin de bir öykünüz vardır. Yazarlığa nasıl başladınız?
Başlangıç, yaratılıştır herhalde. Yazar gözüyle doğmak. Yazarlık ve gelişimi mukadderse; yetenekten tutunuz da, iç dış âmiller, edebî yarışmalar, Üstadlar, zirveler, coğrafya, akıl alır almaz sayısız sebeb, hepsi bir katkı sağlıyor. Olayların etkisi, zaman okumaları sıçramaları, tarihler ve türlü sayfaların arasındaki gezinti; yani bu dünyanın size ver(g)ili sunumları bir dönüşüm, tahavvülle(değişimle), sizde kalem gücü ve aşkına evriliyor. Bir hüviyet, kuvvet, şuur oluşuyor gün geçtikçe. Yazı ortaya çıkıyor; ferdî zaman, mekân, insan ve hikâyenizle uyum içinde. Bin çeşit b(içimde).
***Daha önceki söyleşilerinizde ilk ciddi denemenizi 1977 yılında Konya'ya gelişinizle başladığını' ifade ettiniz. Konya'nın edebi yönünüze katkıları nelerdir?
Konya maneviyat yüklü bir şehir. Burada tanıdığım edebiyat adamları; Hz. Mevlâna, Sadreddin Konevî Hz. Yüce şahsiyetler, hayatıma yön ve muhteva verdi. Öze ve derûna işaret etti, zannederim kısmî bir ayıklık, ruh uyanıklığı meydana getirdi. Şehir taşı toprağı, bereketleri, kalbî kazançlarıyla, zarif hoş edebî bir rüyayı görmeye vesile oldu, dünyamı besledi, genişletti.
***Yazı yazmak size ne gibi katkılar sağladı?
-Bir görüş, duyuş, oluş terbiyesi kazanıyor; edebî cümlenizi Kâinat kitabında oturtmaya, yerleştirmeye çalışıyorsunuz.Bir kere,kelimelere meftunsunuz medyunsunuz. Çocuksu oynayış, boyayışlara, ruhî akrabalık, el ve ayaklarınızın hareketliliğine, üstünüze bulaşmış mürekkep ve beyninizdeki tere. Sözcüklerden evler, köprüler kurmaya, fiilî zihnî inşaya. Varlığı(nızı) harflerle süslemeye, tezyinata. Tecellilere.Yazmanın bağımlılık sınırlanmalar kadar, bahşettiği hürriyete. Yeni ağlar örmeye. Yerinde bir muhaliflikle, sunduğu özgürlüğe.Yara deşmek ve sağaltmaya. Sese, y(ele) ve eyleme karışmaya.Sürpriz ve ümitlere, yola taş döşemeye, bir tutam ışığa, ak pencerelere…Hayatı dinle(ndir)me, demleme ve dillendirmeye.
***Asıl isminiz Hüzeyme. Edebi hayatınızda neden Hüzeyme Yeşim ismini kullanıyorsunuz. Yeşim sizin için ne anlam ifade ediyor?
Yeşim, genç yaşta vefat etmiş, çok sevdiğim kız kardeşimin ismi. Onun azîz hatırasına hürmeten Yeşim ismini kullanıyorum. Böylece birlikte yaşıyoruz.
***Ev hanımı olarak yazarlık yapıyorsunuz. Bayan arkadaşlarınızdan ve çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
-Biliyorsunuz bazı meslekler, “Kendine Ait Oda’lardan”, özel mekân ve karınca yuvalarından daha iyi yapılıyor. Çevremden olumsuz tepki hiç almadım. 1979’da, Konya Postası’nda gençlik ateşiyle gazete patronuna yönelik, yazdığım eleştirel yazı bile, kelimesine dokunulmadan kabul gördü. Her şey, biraz da nereden baktığınızla, olgunluk ve hoşgörüyle alâkalı. İş sizde. Terakkiyi sağlayacak, güzel örneklerse her zaman mevcut. Dünyanın içinde.
***Toplumumuzun okuma alışkanlığı giderek azalıyor. Bir yazar olarak bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
-Sürüp gidecek, nadirattan da olsa; zamanın üstüne çıkıp, kendine özgü çizgiler teşekkül ettirecek, sıradışı beyinler, hazine avcıları, edebiyat sanat bilim fikir insanları, düşünce şahbazları mutlaka olacaktır.Kuru düz sathî bir hayatla kimi insanlar yetinmeyecek; tabiatlarında mevcut özel donanımla, İlâhi İrade’nin yansımasıyla fışkıracak, taşacaklardır. Ayrıca menfî gidişatın önünü kesecek,Türkiye'yi en iyi yerlere taşıyacak, yeni nesillere inancımı ve umudumu hep koruyorum.
***Gelecek yaşantınızda ki yazım projeleriniz nelerdir?
Bazı çalışmalarım var, nasipse onları sürdüreceğim. Bir romanımın da, okurla buluşmasını sabırsızlıkla bekliyorum.