Eczacılar çaresiz ilaca zam yolda!

İlaç temin sıkıntısının yaşandığı bu günlerde, ilaca yüzde 17 ile 25 arasında zam yapılması bekleniyor.

Çoğu sektörde olduğu gibi Eczacılar da zorlu günlerden geçiyor. İlaç sektöründe büyük oranda dışa bağımlı olunması, Türkiye'nin ilaç yatırımı konusunda piyasadaki verimliliğini kaybetmesi; önem arz eden bazı ithal ilaçların ülkeye girişini de zorlaştırdı. Kâr marjı düşük diye yabancı firmalar, Türkiye'ye eskisi gibi ithal ilaç göndermiyor. Bu durum, piyasada ilaç kıtlığına sebebiyet verirken, hasta ve yakınlarını da ciddi anlamda mağdur ediyor. Eczacılar da bu olumsuzluklar neticesinde zora düşüyor. Ağır girdi maliyetleri altında ezilen Eczacılar, hasta için istenilen ilacı temin edememenin acısını çekiyor. İddialara göre ilaçlara yüzde 17 ile yüzde 25 arasında zam bekleniyor.  Ekonomik olarak güç durumda olan Eczacılar, bu zorlu şartlar altında bile vatandaşı ve vatandaşın alım gücünü düşünüyor. Piyasada yaşananlar ile ilgili kendilerinin ellerinden bir şey gelmediğini dile getiren Eczacılar, vatandaşlardan her konuda anlayış bekliyor. 

“ECZACILAR STOKÇULUK FALAN YAPMIYOR”

İlaç temini noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Eczacı Emel Çetin,  hasta ve yakınlarını zorda bırakmak istemediklerini dile getirerek özellikle bazı ilaçları bulmak konusunda güçlüklerin yaşandığını vurguladı. “Geçmiş dönemlerde benim elimde çok sayıda göz ilacı olurdu. Benim elimdeki bütün göz ilaçları bitmiş durumda, yenileri de yok” diyen Çetin, “Bazı prostat ilaçları, diyabet ve tansiyon ilaçları, kanser ilaçlarının temini zorlaştı. Çok üzülerek söylüyorum. Hastalarımız ile biz bir aile gibiyiz. Gelen hastama 'İstediğiniz ilaç yok demek' ağrıma gidiyor.  Bu noktada doktor ile iletişime geçiyoruz. 'Yok var, ben biliyorum' derse doktor, hastayı başka bir eczaneye yönlendiriyoruz. Ya da muvadilini veriyoruz. Ama genel itibari ile bazı ilaçlar genellikle bulunmuyor.  Ayrıca Eczacıların stokçuluk yaptığını söylüyorlar. Böyle zorlu bir dönemde Eczacılar, kesinlikle stokçuluk yapmaz. Biz, vicdan taşıyoruz ve hastalarımızın sağlığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

İLACA YÜZDE 17 İLE 25 ARASI ZAM BEKLENTİSİ

Firmaların, ilaca zam geleceğini söylediğinin altını çizen Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimse bilmiyor ama her Cuma günü ilaç fiyatları rutin olarak düşüyordu. Fiyatların düşmesi vatandaşımız açısından çok güzel. Fakat Eczacılar, çok zorlanmaya başladı. Enflasyon arttı, eleman ücretimiz var, döviz kurunda dalgalanmalar oldu. Gümrükte yaşanan sıkıntılar var, ham madde temininde zorluk çekiliyor.  Yaşam zorlaştı, çalıştırdığımız elemana zam yapmamız gerekiyor. Anlayacağınız Eczacıların da girdi maliyeti arttı. Bu anlamda ilaç fiyatlarında bir artışın olması kaçınılmaz görünüyor. Biz Eczacılar, gerçekten vatandaşımız istediği ilaca rahatlıkla ulaşabilsin diye çok fedakârlık yaptık. Gelinen süreçte bizim de yükümüz arttı. Umuyoruz ki yapılacak olan fiyat artışı vatandaşımızı çok yormaz. Duyumlarımıza göre ilaç fiyatlarında yüzde 17 ile 25 arasında zam yapılması bekleniyor.  Fiyat artışları da bizim dışımızda gelişiyor. Artışta bizim bir etkimiz ve yetkimiz de yok. Bizim beklediğimiz artış da yüzde 15.”

PİYASADAKİ OLUMSUZLUK İLAÇ SIKINTISI DOĞURDU

Türkiye piyasasının, ilaç yatırımcıları için keyifli bir hâl olmaktan çıktığını aktaran Eczacı Çetin, piyasanın kâr marjının çok düştüğünü, bununla birlikte devletin ödediği rakamın düşüşe geçtiğini ve ilaç sektöründeki yatırımların azaldığını kaydeden Çetin, daha sonra şunları kaydetti: “İlaç bulma noktasında yaşanan sıkıntının en büyük sebebi de bu. Türkiye'ye giren ithal ilaçların sayısını azalttılar. Piyasadaki ilaçların büyük çoğunluğu da zaten ithal. Keşke yerli üretim kapasitemizi artırabilsek. İnanın, yerli ilaç firmalarının istenilen ilacı üretebilecek yeterli alt yapısı, çok kaliteli laboratuvarları var. Ham maddeyi de elde edebilecek bir verimlilikteyiz. 'O zaman biz neden ilaç üretmiyoruz' sorusu akıllara gelebilir. İlaç sektörü riskli bir sektördür. Çünkü ortaya çıkacak ürün insan sağlığı ile ilişkili. Biz, bu anlamda risk almak istemiyoruz. Bu yüzden yerli üretim az. Türkiye, yatırımcı çekebilmelidir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri