Eczacılar anahtarlarını bıraktı

Yaklaşık 2 bin 500 kalem ilaçta uygulanacak olan yüzde 40 indirimi protesto eden ve hükümetin aldığı karara tepki gösteren eczacılar Konya Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü önüne işyerlerinin anahtarlarını bıraktı.
 Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, her geçen gün sağlığa erişim hakkı ve sağlık hizmeti sunma imkanlarının ellerinden alındığını belirterek, sağlıkta israfa karşı olduklarını, ancak akılcı olmayan tasarrufa da karşı olduklarını dile getirdi.
Eczacılar olarak ilaç fiyatlarının düşürülmesine karşı olmadıklarını da dile getiren Kızılay, “Bizler muayene ücretlerini artıran, birinci basamak hizmetlerini paralı hale getiren, sağlık çalışanlarının güvenceli çalışma haklarını ortadan kaldıran, eczaneleri kapatmaya zorlayan ve kamu hastanelerini işletme haline dönüştüren bir yaklaşımın tasarruf değil yıkım oluşturacağına inanıyoruz. Sağlıkta tasarruf adına ilk elden 3 bin, bir yıl içinde de 7 bin eczane kapanacak. Çözüm olarak eczanelerin bedelsiz kamulaştırılması yerine ortaya çıkan zararın ilaç sanayisi tarafından karşılanmasını talep ediyoruz” dedi.
Çok sayıda eczacı ile birlikte Konya Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Kızılay, “Artık yeter! Bugün anahtarlarımızı, onları çok isteyen SGK’ya bırakıyoruz. SGK’nın reçete onay sistemi çalışmıyor. Hekimin yazdığı, bizim verdiğimiz, hastalarımızın kullandığı reçetenin bedelini ya eczacıya ya da hastaya ödettiriyor. SGK, bütün ilaçları aynı torbaya koyup, ‘en ucuzunu seç yoksa parasını ödersin’ diyor, ilaçta tombala çektiriyor. Her şeyden önemlisi SGK, eczanelerin kapanmasını önemsemiyor ve hasta sağlığına vergilerimizden ödediği bedele, ‘bütçe açığı’ diyor. Sonra da, ‘çok açık verdim’ diye hastalarımızın muayene ücretini artırıyor. Birinci basamağa muayene ücreti koyuyor; bizi de devletin kasası yapmaya çalışıyor” ifadesine yer verdi” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda eczacıların tahsildar olarak değil sağlık çalışanı olarak görülmesini de istediklerini belirten Kızılay, “Sağlık ışıklarının söndürülmesine göz yummayacağız. Yarın tek tek kapanmaktansa bugün hep beraber kepenklerimizi kapatacağız. Konya’da bulunan 32 nöbetçi eczane dışında diğer tüm eczacılar bugün işyerlerini açmayacak. Normal günlerde Konya’da nöbetçi eczane sayısı 8. Biz bugün bu sayıyı dört kat artırarak 32’ye çıkarıyoruz. Nöbetçi eczaneler 24 saat halkımıza hizmet sunacaklar” diyerek karar olan tepkilerini dile getirdi.

ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri