'Ebu’l Hasan Harakani'de Civanmertlik' Programı Başladı

Anadolu'nun manevi fatihi kabul edilen, Selatin Şehid Seyyid Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri, metfun bulunduğu Kars'ta 'Ebu'l Hasan Harakani'de Civanmertlik' programı ile anılıyor.

Anadolu'nun manevi fatihi kabul edilen, Selatin Şehid Seyyid Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri, metfun bulunduğu Kars'ta 'Ebu'l Hasan Harakani'de Civanmertlik' programı ile anılıyor. Program çerçevesinde açılış il protokolünün katılımı ile yapıldı ve ilk oturum gerçekleştirildi.

Harakan-i Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılışa, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Vali Eyüp Tepe ve Şehit E'bul Hasan Harakan-i Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış sonrası gerçekleşen ilk oturumda Hayat Nur Artıran, niyazlarının "evvel ahir, zahir ve batın cümle civanmertlerin himmeti aliyelerinin herkesin üzerine olması" olduğunu söyledi.
Artıran, bu seneki programın ana başlığının, 'Ebu'l Hasan Harakani'de Civanmertlik' olduğunu, civanmertliğin ise Farsça bir kelime olduğunu ve Türkçe karşılığının, 'Er kişi, cömert, kerem sahibi, yüce gönüllü, genç ve yiğit’ manalarının tümünü birden ifade ettiğini belirtti. Civanmertliğin, Arapça karşılığının da 'fütüvvet' olduğunu aktardı.

'BİR KELİME BİLMEDEN 2 MÜSLÜMAN ÜLKE AŞK İLE OLUŞTU'

Tasavvuf araştırmacısı yazar Cemalnur Sargut ise "İlimle oturalım, ilimle konuşalım ve selamla başlayalım" diyerek, Hindistan'dan yeni geldiğini ve ilim sultanlarını görüp hayretler içinde kaldığını söyledi. Sargut, şöyle konuştu: "Hindistan'dan buraya bir başka Hasan'dan geldim, Hasan Muiniddin Çişti Hazretleri'nden geldim. Orada bir tasavvuf sempozyumunda önce bir başka Hasan'ı ziyaret ettim. Acaba iş Hasan'lıkta mı diye düşünmeye başladım. Hasan-ül Harakan-i, Hasan-ül Gülşen-i ve Hasan Muiniddin Çişti neden bu insan peygamberin bir sözüyle Irak'tan kalkıp taaa Hindistan'a, oradan Pakistan'a ve oradan de Bangladeş'e geçip iki İslam ülkesi oluşturmuştu. Evet güler yüzle olunca bunlar olmuştu, bir kelime bile Hintçe öğrenmeden sadece aşk ile sevgiyle kucaklayarak ve Harakan-i gibi sofralarını açarak, gel, gel diyerek koca iki Müslüman ülke oluşturmuştu. Nasıl bir şeydi bu? Sonra ben de şükrettim bir Hasan'dan başka Hasan'a gideceğim diye."

Sargut’un ardından konuşan Bulgaristan'dan Doç. Dr. Velin Belev ise tercüman olmadığı için konuşmacıların sunumlarından bir şey anlayamadığını ve kafasının bomboş olduğunu, yazılı bir konuşma hazırladığını, lakin seyahati sırasında onu da kaybettiğini ifade etti. Sonradan bulunan bir tercüman aracılığı ile düşüncelerini ifade eden Doç. Dr. Belev, herkesin Allah'ın birer misafiri olduğunu kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri