Ebu Garib’den büyük firar

Irak’ta ABD askerlerinin işkenceleriyle ünlenen cezaevleri Ebu Garib ile Taci’ye El Kaide gece baskın düzenledi. En az 500 mahkûm serbest kaldı

Irak 'ın başkenti Bağdat 'ta bulunan ve ABD askerlerinin esirlere yaptığı işkencelerle adını duyulan Ebu Garib Cezaevi ile yine Bağdat 'ın 20 km kuzeyinde yer alan Taci Cezaevi önceki gece El Kaide militanlarının baskınına uğradı.

İki cezaevine eşzamanlı olarak düzenlenen baskınlarda en az 500 mahkum serbest kaldı. Serbest kalanlar arasında en az dört üst düzey El Kaide üyesi ve örgütün çok sayıda militanı olduğu belirtildi. Baskın sırasında 26 'sı güvenlik görevlisi, 20 'si mahkum ve 10 'u da El Kaide üyesi olmak üzere en az 56 kişi hayatını kaybetti. yaralı sayısı ise en az 40 olarak açıklandı.

Emniyet yetkililerinin olayla ilgili açıklamasında, “İki saldırı çok büyük ve koordineli bir şekilde gerçekleştirildi. Gece 1 'de havan topları ile başlayan saldırıları, 3 'ü Taci, 3 'ü ise Ebu Garib Cezaevi kapılarını hedef alan bomba yüklü intihar bombacıları takip etti. Hafif ve orta ölçekli silahlarla yoğun ateş açılmasıyla çatışmalar sürdü” denildi. Cezaevi çevresinde güvenlik güçlerinin yoğun önlemler aldığını ve arama operasyonlarına başladıkları da belirtildi. Meclis Savunma ve Güvenlik Komisyonu Üyesi Hakim El Zamli ise kaçanların sayısının 1000 'i bulabileceğini belirtti. Cezaevlerine baskın düzenlenerek mahkumların kaçırılması olayına karşı sessiz kalınamayacağını ifade eden Zamli, olayda sorumluluğu olanların yargıya sevk edilmesini istedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri