'Ebola Virüsü Bulunan Ülkeden Dönenler Doktora Görünmeli'

Uzmanlar, Gine, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, İspanya ve ABD’den dönenlere Ebola uyarısında bulundu. Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, “Virüsün görüldüğü bu ülkelerden yurda dönenler; şüpheli temas durumları olmasa bile sağlık...

Uzmanlar, Gine, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, İspanya ve ABD’den dönenlere Ebola uyarısında bulundu. Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, “Virüsün görüldüğü bu ülkelerden yurda dönenler; şüpheli temas durumları olmasa bile sağlık durumlarını 10 gün süreyle takip etmelidir” dedi.

Ebola salgını hızla yayılıyor. 12 Ekim 2014 tarihine kadar hastalıktan etkilenen 7 ülkede (Gine, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, İspanya ve ABD) toplam 8 bin 997 doğrulanmış, olası ve şüpheli ebola virüsü hastalığı vakası rapor edildi. 4 bin 493 ölüm vakası yaşandı.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt virüsün görüldüğü yerlerde bulunan ve Türkiye’ye dönenler için önemli uyarılarda bulundu. Bayazıt, “Etkilenen bölgelerden dönen kişiler; şüpheli temas durumları olmasa bile sağlık durumlarını 10 gün süreyle takip etmelidirler. Seyahatleri esnasında hastalanan tüm kişiler kendilerinde sadece ateş bile görülse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve burada yaptıkları son seyahat ve potansiyel temaslıları hakkında bilgi vermelidirler” dedi.

KUSMA VE ATEŞE DİKKAT

Bayazıt; şüpheli teması veya seyahat öyküsü olup kendisinde ya da aile bireylerinden birinde ateş veya titreme, kas ağrıları, bulantı, kusma ya da ciltte döküntü belirtileri görülen kişinin acilen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini sözlerine ekledi. Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, şüpheli teması olan kişilerin ise 21 gün süreyle günde iki kez ateşlerini ölçmesi, 38 derece veya üzerinde ateşleri olursa derhal Halk Sağlığı Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gerektiğini vurguladı. Bayazıt, “Hastalık, ani yüksek ateş ile başlar. Beraberinde sıklıkla görülen bulgular; baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlıktır. Bazı hastalarda ise; kaşıntı, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu ve vücut içinde ve dışında kanamalar görülebilir. Belirti olan kişi hastaneye gitmelidir” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri