Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına 'mahremiyet' sınırlaması getirdi. İlk aşamada sigortalı hastanın birkaç yıllık sürede aldığı ilaçları görebilen hekimler, yeni düzenlemeyle sadece halihazırdaki ilaçlarla, raporlu ilaçları görebilecek. Kurumun bu kararı, sistemde şifre kullanacak yaklaşık 120 bin hekim hakkında hasta mahremiyeti yönünden dava açılmasını engellemek için aldığı öğrenildi. Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı hastaneler yeni dönemde güvenlik gerekçesiyle MEDULA sistemini kullanmayacak. Bu yüzden, e-reçete yerine eskisi gibi kâğıt reçete yazılacak.
Hekimler, e-reçeteye hazırlık için haziran ayının başından itibaren SGK sistemi üzerinde aldıkları şifrelerle hastanın geçmişe yönelik kullandığı ve halen kullanmakta olduğu tüm ilaçlarını görmeye başlamıştı. Bunun için de sadece hastanın TC kimlik numarası yeterli oluyordu. Bir hekim, istemesi halinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki tüm hastaların ilaçlarını görebiliyordu. Fakat bu durum özellikle kanser, psikiyatri gibi genel anlamda hasta mahremiyetine girecek ilaçların görülmesine yol açtı. SGK, bu durumun birçok davaya konu olabileceği ve hasta mahremiyetine girebileceğinden endişe etti. Açılacak davaların da sistemi tamamen kapattıracağı düşünüldü. Bunun üzerine SGK, sistem üzerinden ilaçların görülmesi için verdiği genel izinleri daralttı. Yeni dönemde hekimler sadece hastanın süresi dolmamış ve raporla aldığı ilaçları görebiliyor.
E-reçeteye hekimlerin büyük bir kısmı geçerken TSK hastanelerindeki doktorlar ve işyeri hekimleri yeni dönemde normal reçete yazmaya devam edecek. TSK, son birkaç yıldır başta güvenlik gerekçesi olmak üzere bazı sebeplerden dolayı genel sisteme dahil olmuyor. SGK ile hizmet aldığı kurumlar arasında irtibatı sağlayan MEDULA sistemine girmeyen askeri hastaneler yeni dönemde hastanın eline kâğıt reçete vermeyi sürdürecek. Askeri hastanelerde verilen hizmetlerle ilgili sağlık verileri gizli tutuluyor. Askerlerin SGK tarafından oluşturulan işyeri numarası şifresi yalnızca TSK personelinde bulunuyor. Bilgileri silme, ekleme ve düzeltme yetkisi ise sadece TSK'ya ait. Diğer yandan TSK, hastane denetimine de hassasiyet gösteriyor. SGK, bu hastanelerin denetimini özel hastaneler gibi tek başına yapmıyor. TSK Sağlık Komutanlığı ile ortak hareket ediyor. Bu arada TSK ve işyeri hekimleri dışında eczanelerde hazırlanan ilaçlar, yurtdışından gelen hastalarının ilaçları ve yurtdışından getirilen ilaçlar, e-reçete olarak yazılmıyor.
Kaynak: ZAMAN
E-reçeteye 'mahremiyet'
SGK, bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına hastalar için 'mahremiyet' sınırlaması getirdi.