'E-postamıza Devlet Girdi' İddiası Rutin Uygulama'

Bugün bir gazete ‘e-postamıza polis girmiş’ manşetiyle yayınlanan ve İstanbul çevresinde 5 ilde mail adreslerinin izlendiği belirtilen haberde iddia edilen uygulamanın rutin bir görev olduğu ve MİT ile jandarmanın da aynı uygulamayı halen...

Bugün bir gazete ‘e-postamıza polis girmiş’ manşetiyle yayınlanan ve İstanbul çevresinde 5 ilde mail adreslerinin izlendiği belirtilen haberde iddia edilen uygulamanın rutin bir görev olduğu ve MİT ile jandarmanın da aynı uygulamayı halen sürdürdüğü belirtildi.

Söz konusu haberde polisin 2009 yılında e-posta adreslerini takip kararı aldırdığı, bunun yasa dışı olduğu ve polisin herkesi takip ettiği iddiaları yer alıyor. Haberde söz konusu talebin dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın imzasıyla istendiği belirtiliyor. Polislere yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Demirhan, avukatları aracılığıyla konuyla ilgili açıklama yaptı.

Habere göre yasa dışı olduğu iddia edilen uygulamanın normal istihbarat çalışması olduğunu belirten Demirhan, “Normal yapılan istihbarat dinlemesi dışında, İstanbul bölgesinde yapılan tüm telefon görüşmeleri, e-posta iletişimleri ve hangi internet sitelerine girildiğinin, kimin ne zaman hangi siteye girdiğinin toplu olarak dökümünün istenmesine ilişkindir. Kısaca karar ile istenen, tüm telefon görüşmeleri, e-posta iletilerinin tamamı, hangi internet sayfasına girilmiş, kimin tarafından girilmiş, e-postalar hangi alıcıdan kime gönderilmiş tüm bilgilerin toplu olarak dökümü.” dedi.

Bu uygulamanın 3 ayda bir yapılan uygulama olduğunu ifade eden Demirhan, halen devam ettiğinin de altını çizdi. Demirhan, bu karar alma ve döküm isteme süreci olmazsa istihbari işlemlerin yapılamayacağını kaydetti.

Daha önce İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından tüm Türkiye’deki dökümlerin tamamının istendiğini anlatan Demirhan, “Ancak sonradan 7 farklı bölgeye bölünerek, Türkiye genelinde her bölgenin kendi kararını kendi almasına dair bir usuli değişiklik yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Bu uygulamanın Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda (PVSK) yer alan ‘Bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir. Devletin diğer istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar’ maddesi kapsamında yapılan bir uygulama olduğunu söyledi.

Söz konusu toplu iletişim dökümlerinde kesinlikle kişiler arası telefon, e-posta görüşmesi, internet sitesinde girilen sayfanın dökümü, sayfa içerisinde var ise girilen formların içerikleri ve benzeri bilgilere ulaşma imkanının bulunmadığına vurgu yapan Demirhan, “Kısacası hiçbir şekilde içeriklere ulaşma imkanı yok. Zaten alınan bu bilgi ile istihbarat dinlemesi yapılmakta.” dedi.

Karar sonrasında İstihbarat Daire Başkanlığı vasıtası ile TİB’den gerekli dökümlerin istendiğini söyleyen Demirhan, “Dökümlerde ADSL hattı bilgilerinin kimin üzerine olduğu, telefon hattının kimin üstüne olduğu ve e-posta adresinin kimin üstüne olduğuna dair bilgiler de gelmektedir. Ancak bu bilgiler örneğin e-posta servis sağlayıcısına verilen ile sınırlı olup kişilerin kimlik bilgilerine ulaşılmamaktadır. Yasadışı bir olay gibi sunulan devletin bu uygulaması bugün de bütün istihbarat birimleri tarafından uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Aynı uygulamayı mahkeme kararıyla MİT ve Jandarmanın da yaptığını kaydeden Demirhan bunun polise özel bir uygulama olmadığını ifade etti. Hakimlerin, MİT ve Jandarma için de aynı içerikli taleplere imza attıkları kaydedildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri