E-devlet'e hemen bakın! Bu başınıza gelmesin

'Adrese Dayalı Kayıt Sistemi' ile adres kayıtlarındaki sıkıntı artarak devam ediyor. Vatandaşa kontrol etmeleri hususunda uyarılarda bulunuldu.

Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut, son zamanlarda insanların bilgisi dışında adreslerine yabancı kişilerin kaydedildiği yönündeki haberlere ilişkin uyarılarda bulunmak üzere ANKA'ya konuştu. Üç dönemdir muhtarlık yaptığını belirten Aykut, sıkıntıların, 2017 yılında yapılan Nüfus Hizmetleri Kanunu'ndaki değişiklikle uygulamaya konan Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'yle birlikte arttığını söyledi. 

Selami  Aykut, bir kişinin elini kolunu sallayarak nüfus müdürlüklerine gidip bulduğu bir boş daireye kaydını yaptırabildiğini, o nedenle de muhtarlar olarak mahallelerde ne olup bittiğini, hangi dairede kimin oturduğunu bilemediklerini vurguladı. Çok sayıda vatandaşın evlerinde bilgileri dışında yabancı uyrukluların kaydının çıktığıyla ilgili şikayetlerine yönelik haberlere dikkat çeken Aykut, "İstanbul Muhtarlar Federasyonu olarak buradan tüm vatandaşlarımıza uyarımızdır, herkes e-devletine girsin T.C. kimlik numarasıyla adresini sorgulasın. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler. Yarın çok geç olabilir." dedi.

Muhtarlık kurumunun bir yönüyle devleti bir yönüyle de halkı temsil ettiğine işaret eden Selami Aykut, şunları söyledi:

BU SİSTEMDE MUHTARI DEVRE DIŞI BIRAKILMASINA KARŞIYIZ: Daha önce mahalle muhtarları olarak, adres kayıtlarını biz yapıyorduk. Mahalle muhtarı, düşünün bir köy. Köyde yazın yaşayan insanlar kışın çalıştıkları, ekmek yedikleri, iş gördükleri yere gidiyorlar. Köyde kalan muhtar, o köyün hem bekçisidir hem sorumlusudur hem köye geleni, gideni bilir ve köyde fakiri, garibi de o bilir. Devlet adına köye biri gittiği zaman muhtarı ararlar. 'Muhtarım geliyoruz, bilgin olsun' derler. Köyde muhtar olumsuz bir şey gördüğü zaman devlete aktaran birimdir. Şimdi bunun aynısını mahalleli olarak değerlendirin. Biz mahallelere Anadolu’dan bir vatandaş geleceği zaman köyünün muhtarına giderdi. Nakil belgesi alırdı, o nakil belgesiyle beraber yaşadığı İstanbul’a gelirdi. Muhtarına gelir derdi ki 'Ben memleketten geldim. Şu evi tuttum, kira kontratım bu, nakil belgem de bu muhtarım benim kaydımı yap.' Biz o vatandaşın kayıt beyanını alır nüfus müdürlüğüne gönderirdik. Nüfus müdürlüğü güncel adres kaydını yapar, bizden de gelir onay alırlardı. 2017 yılında Adrese Dayalı Kayıt Sistemi çıkınca muhtarlıkları tamamen devre dışı bıraktılar. Biz o zamanlar bu konuya çok tepki koyduk. Defalarca dile getirdik. Bu yanlıştır dedik. Yani Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'ne karşı değiliz, bu sistemde muhtarın devre dışı bırakılmasına karşıyız.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri