Düzce Depreminin Üzerinden 15 Yıl Geçti 900 Hasarlı Bina Yıkılmayı Bekliyor

12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen ilde depremin izleri silinmedi. Büyük çoğunluğunda ikamet edilen 900 orta hasarlı bina halen duruyor. Olası bir depremde büyük can ve mal kaybına sebep olacak hasarlı binaların...

12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen ilde depremin izleri silinmedi. Büyük çoğunluğunda ikamet edilen 900 orta hasarlı bina halen duruyor. Olası bir depremde büyük can ve mal kaybına sebep olacak hasarlı binaların akıbeti belirsizliğini koruyor.

Düzce’de 7,2 şiddetindeki depremde 845 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 678 kişi de yaralandı. Ancak depremden gerekli ders çıkarılmadı. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen hasarlı konut sorunu halledilemedi. İnşat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Ayşe Emiroğlu, Düzce’nin yeni bir depreme hazır olmadığını söyledi. Depremden önce yapılan riskli binaların gözden geçirilmediğini belirten Emiroğlu, “Orta hasarlı ve depremden sonra ayakta kalan binalar yeni deprem yönetmeliğindeki şartları karşılamıyor. Bu binalar can ve mal güvenliği açısından risk taşıyor. Orta hasarlı ve diğer riskli binaların çok acil analizlerinin yapılması, hasarlı binaların yıkılması gerekir. Orta hasarlı binalar yıkılacak dendi ama sonra yıkılmadı.” dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM OTURMADI"

Kentsel dönüşüm kapsamında bu binaların yenilenmesi konusunda da çalışmaların oturmadığını, özellikle kredi konusunda sıkıntı yaşandığını vurgulayan Emiroğlu, şu bilgileri verdi: “Kentsel dönüşüm iyi bir imkandı. Çok istek oldu vatandaşlardan, yeni bina yapacağız diye. Ancak kredide bir takım zorluklar karşılarına çıktı. Şimdi bu insanlar yenisini yapamayacaklarını anlayınca binalarının yıkılmasını istemiyor.”

Depremden sonra 2'ye indirilen kat sayısının önce 3’e, sonra 4’e çıkarıldığını vurgulayan Emiroğlu, bu uygulamanın kargaşaya neden olacağını, daha önce yapılan binalara kat ilavelerinde sıkıntı yaşanacağını da kaydetti.

Düzce Valisi Ali İhsan Su ise depremin yıl dönümü sebebiyle yayınladığı mesajda, herkesin geçmişte acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve ders çıkarması gerektiğini söyledi. Su, riskli yapıların kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmesi için vatandaşlara çağrıda bulundu. Vatandaşların, binalarıyla ilgili gerekli risk analizlerini yaptırarak, yenilenmesi gerekenlerle ilgili kanunun getirdiği imkan ve kolaylıklardan yararlanmaya çağıran Su, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'uh, can ve mal kaybını önleyen, sağlıklı güvenilir kentler oluşturulmasında önemli bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Vali Ali İhsanSu, “Bu açıdan tüm vatandaşlarımız mutlaka bu kanunun getirdiği kredi, kira desteği, taşınma yardımı gibi yardımlardan yararlanarak, olası depremler öncesi binalarıyla ilgili gerekli işlemleri yapmalıdır. Böylece bina stoku sağlam, depreme hazır ve depremlerden korkmayan bir kent olabiliriz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri