Dünyaya horoz satıyor

Yetiştirdiği Hint horozlarını Taylan'da düzenlenen uluslararası yarışmaya gönderen Hüseyin Akman, “Hint horozu yetiştirmek güzel bir hobi. Yetiştirdiğim horozları birçok ülkeye satıyorum” dedi

Hayvan severler ve yetiştiriciler Kuş Pazarı'nda buluşuyor. Sahipleri tarafından pazara getirilen horozlar, alacıların ve sevenlerinin beğenisine sunuluyor. Pazardaki hayvan çeşitliliği ise gözlerden kaçmadı. Pazarda her fiyata uygun kanatlı hayvan bulmak mümkün. Konya'nın kanatlı hayvan üretme noktasında Türkiye genelinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Kanatlı Borsası Derneği Başkanı Hüseyin Akman, Hint horozlarının hakkında bilgiler vererek, bu işi hobi olarak yapanlar kadar, evine ekmek götürmek için yapanlar olduğunu da dile getirdi.

ÖZEL ŞEKİLDE YETİŞTİRİYORUZ

Hint horozunun yapı olarak dövüşmeye müsait olduğunu söyleyen Akman, hayvanların da bir can taşıdığını ve onları dövüştürmenin hiç doğru olmadığını ifade etti. “Konya'dan dünyanın birçok noktasına horoz sattım” diyen Akman, “Kendi yetiştirdiğim Hint horozlarının çok soylu bir geçmişi var. 200 yıllık bir soydan geliyorlar. Saf horozla kırma horozun ayrımı iyi yapılmalı. Hint horozunun geniş bir kaş yapısı vardır ve gözleri bu kaş yapısının içine gizlenir. Dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunaklı bir yapı oluşturur.  Türkiye'de birçok bölgede gerçek hayvan severler tarafından çok özel yetiştirme sistemleriyle saf olarak yetiştirilmeye devam eden Hint horozu, bölgeler arasında az da olsa genel yapısal özellikleri ve fiziki görünüşleriyle birbirinden ayrılabilir. Dövüşleri ağır, elleri etkili, kas yapıları güçlü ve dengeli bir vücut yapılıdır. Irklar içinde en dayanıklı horoz, Hint horozudur.  Dövüşçüdürler. Dövüşürken varını yoğunu ortaya koyarlar. Çabuk pes etmezler ve bu yüzden çok uzun dövüşürler. Hiç kimse bu hayvanları dövüştürmesin ve bu suça ortak olmasın” ifadelerini kullandı.

BAKIMI HASSASİYET İSTİYOR

“Horozların bakımı sanıldığı gibi kolay olmuyor. Horozlar, beslenme şeklinden yaşadığı yere kadar büyük bir hassasiyetle büyütülüyor. Herkes horoza farklı şekillerde bakıyor” diyen Akman,, “Hint horozundan verim almak için öncelikle sevgi ile bakımının yapılması gerekir” dedi. Akman, şunları kaydetti: “Horozun kaldığı ortamın nemi, ısısı, altlık durumu, yemliklerin temizliği, suyun kalitesi, yemin kalitesi, hayvanların sıklığı, barınağın güneş alıp almadığı hatta ve hatta gürültülü bir yerde olup olmadığı bile hayvanı etkiler. Gürültü özellikle bu hayvanları rahatsız ederek, onlar üzerinde bir stres oluşturur. Hayvanların içtiği su her zaman temiz olmalı. Özellikle bu aylarda suyu sürekli değiştirilmeye çalışılmalı. Yemin kalitesi, hayvanın yetiştirilmesinde çok önemli. Yemler nemli yerlerde saklanılmamalı eğer saklanırsa yem küflenir ve hayvana büyük zarar verir. Amaç hiçbir zaman hayvanın kursağını doldurmak olmamalı. Hayvan yeminde ve beslenmesinde tek tip bir beslenme tarzı olmamalı. Bu horozun hastalık riskini artırır. Çeşitli gıdalardan yeteri miktarda vermek en doğru olan. Horoza hayvansal ve bitkisel protein kesinlikle verilmeli. Karbonhidrat, vitamin ve mineral eksik edilmemeli.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri