Dünyanın gözü Konya'da: Anadolu Kartalı yoğun ilgi gördü

Uluslararası Anadolu Kartalı-2022 Tatbikatı'ının Basın ve Seçkin gözlemci Günü 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirildi. Tatbikata hava fotoğrafçıları, yaygın ve yabancı da yoğun ilgi gösterdi

Uluslararası Anadolu Kartalı-2022 Tatbikatı'ının Basın ve Seçkin Gözlemci Günü 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirildi. Uluslararası Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi; Türkiye’nin ev sahipliğinde, 20 Haziran-1 Temmuz 2022 tarihleri arasında Azerbaycan, İngiltere, Ürdün, Pakistan, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri ile NATO unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı/Konya’da icra edildi. Eğitimin amacı; bir senaryo dâhilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekâta yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesi olarak belirlendi. Eğitime, muhtelif sayılarda olmak üzere; Hava Kuvvetleri Komutanlığı; F-16, KC-135, E-7T HİK, ANKA-S, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı; fırkateyn ve hücumbot, Azerbaycan; SU-25 ve MIG-29 uçağı, İngiltere; Eurofighter Typhoon uçağı, Pakistan; F-16 uçağı, Ürdün; F-16 uçağı, NATO; E-3A uçağı ile fiilî katıldı.

SEÇKİN GÖZLEMCİ GÜNÜNE KATILAN ÜLKELER

Uluslararası Anadolu Kartalı-2022 Tatbikatı'ının Basın ve Seçkin Gözlemci Günü'ne Bulgaristan, Çad, Etiyopya, Güney Afrika, Gürcistan, Katar, Kuzey Makedonya, Kosova, Libya, Malezya, Tunus, Özbekistan ve Umman gözlemci statüsünde katılım sağladı.

Bu yıl gerçekleştirilen Uluslararası Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi, NATO tatbikatlarından biri olan Ramstein DUST-2022/2 (RADU 22-2) Tatbikatı ile birlikte icra edildi.

TATBİKATIN İLK HAFTASI TAMAMLANDI

Milli Savunma Bakanlığı, Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi’nin ilk haftasının tamamlandığını bildirdi. Akıncı TİHA, ilk sınır ötesi harekat görevinin ardından ilk kez uluslararası tatbikatta yer alarak uluslararası gözlemcilere sergiledi.

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Dost ve müttefik ülkelerin katılımıyla Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızda gerçekleştirilen Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi'nin ilk haftası tamamlandı" denildi.

İLK HAFTA 105 SORTİ YAPILDI

MSB tarafından, birinci haftada elde edilen çıktılar şöyle kaydedildi: "DACCC ilk defa Anadolu Kartalı'nda yer aldı. AKINCI TİHA ilk kez Anadolu Kartalı'nda görev yaptı. Mavi rolde görev yapan katılımcılar kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirmeye çalıştı. ANKA-S kendisine verilen görevleri icra etti.

Deniz Kuvvetleri ile Akdeniz'de eğitimler yapıldı. Eğitime katılan gözlemci personel eğitimleri yakından takip etti. İngiltere, ikinci hafta için katılış hazırlıklarını tamamladı. Türk Hava Kuvvetleri her zaman olduğu gibi başarılı görevler icra ederek eğiten ve eğitilen rolünü üstlendi. HİK uçağımızın yanı sıra NATO AWACS E-3A da eğitimi destekledi. Tanker uçağımız eğitimlere yerinden katıldı. Eğitimin ilk haftası 967 milli ve 368 yabancı personelin katılımı ve 105 sorti ile tamamlandı."

AKINCI İLK KEZ ANADOLU KARTALI'NDA
Bayraktar AKINCI, halihazırda devam eden test faaliyetlerinin yanı sıra eş zamanlı olarak Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda da görev yaptı. AKINCI TİHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiği 29 Ağustos 2021'den itibaren ilk kapsamlı Hava Kuvvetleri tatbikatında yer aldı.
ANADOLU KARTALI’NA YABANCI MEDYA İLGİSİ
Öte yandan katılımcı ülkelerin askeri gözlemcileri, yerli ve yabancı 200’ün üzerinde basın mensubu, SOLOTÜRK'ün gösteri uçuşlarını izledi. Bugüne kadar 25 ülkeden çok sayıda pilot eğitime geldi. Anadolu Kartalı Eğitimi, gerçek harekata benzetilmiş ortamda pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekat usullerinin denenmesi, geliştirilmesi, gerçek harekat kapsamında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla her yıl milli ve uluslararası olarak Konya’daki Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde icra ediliyor.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyada benzer imkanlara sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri olup eğitimlerde kuruluştan bugüne kadar 15 ülke katılımıyla 25’i uluslararası toplam 46 eğitim döneminde 25 bin sorti uçuşu gerçekleştirildi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri