Dünyanın En Yüksek 3. Gözlemevi Palandöken’e Kurulacak

Palandöken Dağı'na 4 metre çapında teleskop kurulmasına ilişkin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje sözleşmesi, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Dünyanın uzaya açılan 3. en yüksek gözlemevi yerleşkesine sahip olacaklarına...

Palandöken Dağı'na 4 metre çapında teleskop kurulmasına ilişkin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje sözleşmesi, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Dünyanın uzaya açılan 3. en yüksek gözlemevi yerleşkesine sahip olacaklarına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, "24 saat gökyüzünü inceleyeceğiz." dedi.

    

    Atatürk Üniversitesi Senato Odası'nda düzenlenen imza törenine Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ile ihaleyi alan Advanced Mechanıcalad Optıcal Systems (AMOS) şirketinin Direktörü Claude Jamar katıldı.

    Rektör Koçak, Erzurum'un tarihte kültür, ticaret ve eğitim merkezi olduğunu belirterek "Çok önceleri Erzurum'dan uzay seyredilmiş, incelenmiş ve kitaplar yazılmış. Bu bakımdan projenin yerleşke yeri olarak Erzurum'un seçilmesi büyük bir ayrıcalık. Gözlemevi, Palandöken'in 3 bin 170 metre yükseklikteki zirvesine kurulacak. Bu da Dünyanın uzaya açılan üçüncü en yüksek gözlemevi yerleşkesi demek. İnşallah ışık kirliliğine maruz kalmayacak şekilde düşünülen bir yer. Çünkü uzay araştırmalarında ışık kirliliği çok önemli. 4 metre çaplı teleskopumuz bölgenin ve Avrupanın büyük teleskoplarından biri olacak. Ayrı bir özellik olarak da gece gündüz farkından dolayı burada gece olan yarım küre kısmında başka bir yarım kürede gündüz olduğu için karşılıklı anlaşma gereği 24 saat gökyüzü incelenecek. 16,3 milyon Euro'ya ihale edilen Doğu Anadolu Gözlemevi sayesinde bilim adamları uzayın derinliklerine girebilecek ve bu alanda evrensel araştırmalarda bulanabilecek." dedi.

    İhaleyi alan şirketin direktörü Claude Jamar ise AMOS'un teleskop ve uzay konusunda dünyaca tanınan firmalardan en önemlisi olduğuna dikkat çekti. Dünyanın birçok yerinde teleskop kurmuş ve çalıştırmış bir şirket olduklarını hatırlatan Jamar, "Bu kadar büyük bir projeyi Türkiye'de yapabilmekten çok mutluyuz. Bu bölgede en büyük teleskopu yapmaktan ve kontratı almaktan gurur duyuyoruz. Umarız 4,5 yıl sonra yine burada açılış için birikte olacağız." açıklamasında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri