Dünyanın en küçük ipek halısı Tuzlukçuda dokunuyor

Tuzlukçu İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hacı Kamil Tuncez: Dünyanın en ince ipek halısı burada dokunuyor.
Guinnes Rekorlar Kitabına aday olan ve dünyanın en ince ve en küçük ipek halısının santimetrekaresinde 2 bin 500 düğüm var. Zaman olarak ortalama 1,5 yılda bitecek.

Tuzlukçu İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hacı Kamil Tuncez, yaptığımız söyleşide merkezin çalışmaları hakkında bilgi verirken hedeflerini de açıkladı. Konuşmasına Tuzlukçu İpek Halısı’nın önemine değinerek başlayan Tuncez, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda dokunan ipek halıların, Amerika, Avrupa ülkeleri ve Afrika ülkelerinden Endonezya’ya ihraç edildiğini söyledi. Tuncez, “Tuzlukçu’da kurulan tezgahlarda birbirinden güzel ve değerli ipek halıları dokuyan kursiyerler güzel bir geleneği devam ettirirken ekonomik yönden büyük bir gelir sağlıyor. İpek halı dokuma atölyesinde özgün ve klasik model ipek halı modellerinin yanı sıra, Hayat Ağacı, Yedi Dağın Çiçeği, İsa’nın Son Yemeği, Hayat Penceresi, Gamlı, Yasin-i Şerif, Müzelik, Kaplumbağa Terbiyecisi ve Yedi Harika gibi modeller bayan kursiyerlerin el emekleri ile ipek üzerinde hayat buluyor” dedi.
İpek halı dokuma sanatının bölgede vatandaşların özellikle bayanların en çok ilgi gösterdiği bir uğraş olduğunu da dile getiren Tuncez, “İpek halı bölgemizin 30 yıla yakındır dokunan, Akşehir, Yunak ve Tuzlukçu ilçelerinde vatandaşların özellikle bayanlarımızın kendilerine maddi olarak katkı sağlayan, el emeklerini nakite çevirdikleri tek alan. Bir firmayla imzaladığımız protokol ile firma burada atölye oluşturuyor ve tüm ihtiyaçları karşılıyor. Burada bir kursiyerimiz aylık 700 TL yakınında ücret alır. Bu halıların Türkiye’de ana yeri Hereke. Bizim bağlı olduğumuz firmamızda Hereke’de. Dünya genelinde çok önemli tablo değeri olana eserler burada ipek halıya yansıtıldı. Mesela kendi öz değerlerimiz de var. Mevlana’nın çok güzel bir sözü vardı, ‘Aşk ocağında can olmak’ 4 köşesine işlenmiş ipek halılarımız kültürümüzün bir parçasını oluşturuyor” diye konuştu.
Halıların ebadı ne kadar küçük ve ince olursa değerinin o kadar yüksek olduğunu da dile getiren Tuncez, “Saç kılından ince ipeklere ilmek atılıyor dersek abartmış olmayız. Halı ne kadar inceyse santimetresine o kadar çok ilmek atılıyor. Ve 25 ile 30 santimetrekare ebatta olan bir halı ortalama 1,5 yılda tamamlanıyor. Bunun malzemelerini ve diğer girdilerini de hesaplarsanız 30 santimetre kare bir halının maliyetini siz hesaplayın. Tuzlukçu’nun ipek halısı Türkiye’nin hiçbir yerinde dokunmaz biz bu konuda oldukça büyük başarı yakaladık. Hereke ipek halının üssü ama Hereke firmalarına dokunan halıların en güzeli bizim burada işleniyor. Şu anda Hereke’den buraya gelen firmamız kursların yanı sıra evlere de tezgah kurabiliyor. Yani kursiyerlerimizin yanı sıra ev hanımlarımızda evlerinde ipek halı dokuma imkanına sahip” şeklinde konuştu.
Tuzlukçu İlçe Halk Eğitim Merkezi Kurs öğretmeni Yeter Hopa’da konuşmasında kursiyerlerin başarısında söz etti. Hopa, “ İpek halı dokumak başlı başına bir sabır ve beceri işidir. 18 tane kursiyerimiz var hiç birisi boş kalmaz. Her şeyi firma getirir kurar ve kursiyerlerimizi dokumaya başlar. Bir santimetrekarede 780 ilmek olan da var 2 bin ilmek olanda var. Dünya’nın en ince ipek halısı burada dokunuyor. Guinnes Rekorlar Kitabına aday olan ve dünyanın en ince ve en küçük ipek halısı burada dokunuyor. Santimetrekaresinde 2 bin 500 düğüm var. Zaman olarak ortalama 1,5 yılda bitecek” dedi.
İpek halı dokuma işini severek yaptığını söyleyen ve dünyanın en küçük ipek halısını dokumaktan gurur duyduğunu söyleyen kursiyer, “En zor dokuduğum halılardan birisi bu. Guinnes Rekorlar Kitabına girecek olan bir halıyı dokumak benim için çok önemli bir duygu. Halının santimi büyüdükçe ortaya çıkan güzellik farklılaşıyor. Çünkü halı bittiği zaman net olarak ne çıkacağını şu anda bende bilmiyorum. Bu halıyı dokurken yaşadığımız en büyük korku halının patlaması veya iplerinin kopması sonucu açılması en büyük risk. Telleri çok ince olduğu için kontrol edilmesi çok zor. Emeğinin boşa gitme riske de oluyor. Ama Allaha şükür burada böyle bir olay olmadı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri