Dünyanın En Büyük Mağarası Çin’de

Hacim olarak dünyanın en büyük mağarası Çin’de bulunuyor.Çin’deki Miao Mağara Odası’nın 10,78 milyon metreküp hacmiyle dünyanın en büyüğü. Bunun daha önce birinciliği elinde bulunduran Malezya’daki Sarawak Odası’ndan yüzde...

Hacim olarak dünyanın en büyük mağarası Çin’de bulunuyor.

Çin’deki Miao Mağara Odası’nın 10,78 milyon metreküp hacmiyle dünyanın en büyüğü. Bunun daha önce birinciliği elinde bulunduran Malezya’daki Sarawak Odası’ndan yüzde 10 daha geniş olduğu belirtiliyor.

Ancak, yüzey alanı bakımından Malezya’daki mağaranın 154,500 metre kare genişliği ile hala dünyanın en büyüğü olduğu ifade ediliyor.

Çin’in güneybatısındaki Guilin şehrinde yer alan muazzam Miao Mağara Odası, inişli çıkışlı tepeler altında gizli ve sadece bir yer altı akıntısından ulaşılabiliyor. Mağara oluşmasına müsait kireçli toprak yapısına sahip ve 600 milyon yıl önce suların altında olan bu bölge, aynı zamanda dünyanın en geniş karstik yapısına sahip bulunuyor.

İngiliz medyasına göre, Miao Odası, 2013 yılında ortaklaşa olarak Richard Walters tarafından tarandı ve veriler hacim ve yeraltı boşluklarının diğer değerleri üzerinde hesaplamalar yapmak için Lancaster Üniversitesi'ne verildi. Bu üniversitede çalışmayı yürüten mühendis Jonathan Milburn ise topladıkları verilerden sonra Seçici Lazer Sinterleme olarak adlandırılan bir işlemi kullanarak mağaranın çeşitli ölçekli model bölümlerini ürettiklerini ve bunun keşfi yapan takıma ve diğerlerine yer şekillerinin coğrafyasını anlamaya yardımcı olacağını söyledi.

Uluslararası bir eşleştirme ekibi de 28 Eylül’de lazerli haritalama keşfi neticesinde söz konusu mağaranın dünyanın en büyüğü olduğunu bildirmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri