Dünyanın Elektrikli Hasta Karyolaları Kayseri'den

Kayseri Serbest Bölgesi’nde üretim yapan Muka Metal A.Ş., Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Latin Amarika ile Asya kıtasında birçok ülkeye elektrikli hasta karyolaları ihraç ediyor. 60’a yakın ülkeye ihracat yapan firma, sektöründeki...

Kayseri Serbest Bölgesi’nde üretim yapan Muka Metal A.Ş., Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Latin Amarika ile Asya kıtasında birçok ülkeye elektrikli hasta karyolaları ihraç ediyor. 60’a yakın ülkeye ihracat yapan firma, sektöründeki dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Firma ve üretimleri hakkında bilgi veren Muka Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kantarcı, firmalarının Kayseri’de 1966 yılında çelik yapıda büro mobilyaları ürettiğini, Ar-ge çalışmalarının sonucunda 2004 yılında elektrikli hasta karyolası üretimine de başladığını söyledi. Kantarcı, hemen bir yıl sonra da ihracata başladıklarını ifade ederek, "Firma olarak bir yıl sonra ihracata başladığımız ilk dönemde üretimimizin yüzde 5’ini ihracat, yüzde 95’ini ise iç piyasa oluşturuyordu. Şimdi tam tersi oldu. Firmamız ihracat stratejisini ülkelerin içinde bulundukları koşulları göz önüne alarak yaptığı analizler eşliğinde ürünleri belirliyor. Öncelikle ürün bazında fizibilite çalışmasını yapmış, yapılan çalışmaya göre pazar alanlarını belirlemiş ve belirlenen dış pazar içinse ülkelerin talep kriterlerini göz önüne alarak ihracatta adım adım ilerlemiştir. Medikal ve teknolojik gelişmeleri takip ediyor, müşterilerimiz ile daimi ilişkiler kurmaya gayret ediyoruz." dedi.

"Avrupa standartlarına uygun elektrikli hasta karyolası üretimi yapıyoruz" diyen Murat Kantarcı, halen yoğun bakım karyolaları, sedye, hasta taşıma sandalyesi ve diğer hastane mobilyaları imalatı yaptıklarını belirtti. Kantarcı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Kayseri Serbest Bölge ve Erciyes Teknopark olmak üzere 3 Ar-ge ve üretim merkezi ile toplam 50 bin metrekarelik tesisler de faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.

Sanayici Murat Kantarcı, Türkiye de hasta karyolasını Uluslararası Standartlara uygun olarak ilk defa üreten ve bu standartı (TS EN 60601-2-38) 2005 yılında ilk alan Muka olduğunu ifade etti. TSE yolunda alınacak sertifikalara öncülük eden test parkurlarını da sektöre kazandırdıklarını anlatan Kantarcı, "Dünya da ve Türkiye de yatan hastayı, tek bir düğmeye basarak dik konuma getiren ve hastanın adım atarak, yataktan çıkmasını sağlayan karyolanın patentini alan, üretimini yapan ilk firmayız. Hasta karyolasına entegre edilen dünyada ilk Kablosuz Hemşire Çağrı Sistemini üreten firmayız." dedi.

Muka Metal, kısa sürede Latin Amerika, Balkanlar, Orta Asya, Yakın Doğu, Afrika ve Ortadoğu’yu içine alan geniş coğrafyada sektöründe lider üretici olmuş. Yaklaşık 60 ülkeye ihracat yapan firma, Endonezya’dan İrlanda’ya, Kolombiya’dan Ekvador’a birçok ülkeye elektrikli hasta karyolası ve özel hasta yatakları gönderiyor. Muka Metal’in Serbest Bölge’deki üretim tesislerinin açılışını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, firmanın geldiği noktadan dolayı tebrik etti. Zeybekçi, sektöründe üretim yapan firmalarla yarışarak ilk 10 arasında yer aldığını belirterek, hedeflerinin ilk 5 arasında yer almak olarak belirlenmesini istedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri