Dünya'da 6 ölümden 1'i sigaradan

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Genel Sekreteri Dr. Seyit Karaca, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada her 6 kişiden 1'inin sigaradan öldüğünü s
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Genel Sekreteri Dr. Seyit Karaca, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada her 6 kişiden 1'inin sigaradan öldüğünü söyledi.
Dr. Seyit Karaca, sigaranın akciğer, gırtlak, ağız, mide, yutak, böbrek, mesane ve yemek borusu kanseri başta olmak üzere kalp-damar hastalıklarıyla birlikte onlarca hastalığın da baş tetikleyicisi olduğunun herkes tarafından bilindiğinin altını çizdi. Bunlara rağmen sigara içmeye devam eden kişilerin kendilerine ve çevresindeki insanlara olan saygılarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirten Karaca, "Sigara içen kişiler sigaranın beyinde oluşturduğu küçük uyuşmalarla ve hazlarla hayatın gerçeklerinden sıyrılma çabasındadır. Sigara günümüzde dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelen salgın bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyadaki en büyük sağlık sorunu olarak tanımlanan bir hastalıktır. Dünyadaki her 6 ölümden 1'i sigaraya bağlıdır. Dünyada her yıl 4 milyon kişi, ülkemizde ise 80 bine yakın kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Sigara alışkanlığının birçok kanser türüyle doğrudan ya da dolaylı ilişkisi vardır. Sigara alışkanlığı, kanser ölümlerinin en önemli nedeni olup, gelişmiş ülkelerde görülen kanser vakalarının yüzde 30'u sigaraya bağlıdır. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 80-90'ı, kronik akciğer hastalığı ölümlerinin yüzde 75-90'ı, koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 25-30'u sigarayla ilgilidir. Ayrıca, sigara sadece içeni değil evdeki ve iş yerindeki herkesi hasta eder. Bu durumda hala sigara içmek insanın kendisine ve sevdiklerine ihanet etmesinden başka bir şey değildir. Ayrıca sigarayı bırakmak tarihte hiç olmadığı kadar kolay ve ucuz hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç bile sağlamaktadır. Tüm yasaklara rağmen hala ülkemizde 3 yetişkinden 1'i sigara kullanmaktadır. Bu durum hem sigaraya, hem de sigara kullanımı sonucunda oluşan sağlık problemlerinin tedavisinde harcanan parayı göz önüne aldığımızda ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Bu çerçevede baktığımızda sigaranın fizyolojik olmaktan çok ruhsal ve toplumsal bir hastalık olduğunu görebiliriz. Toplumsal hale gelmiş bu salgını önlemek içinse tüm Türk milleti olarak sigarayla savaşmalıyız. Sigara içmemeli, içenlere de göz yummamalıyız. Herkesin bu hastalığın önlenmesinde aktif rol oynamasının şart olduğunu söylüyoruz" dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri