Dünya Savaşı'nın Tetikleyen Suikast 100 Yıl Sonra Anılıyor

Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand'ın bundan tam 100 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybettiği Saraybosna'da anma törenleri düzenleniyor. Bu suikast 1. Dünya Savaşı'nın fitilini ateşlemişti.Bosna'ı Sırp milliyetçi Gavrilo...

Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand'ın bundan tam 100 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybettiği Saraybosna'da anma törenleri düzenleniyor. Bu suikast 1. Dünya Savaşı'nın fitilini ateşlemişti.

Bosna'ı Sırp milliyetçi Gavrilo Princip, 28 Haziran 1914'te şimdi Bosna-Hersek'in başkenti olan Saraybosna'nın merkezindeki bir köprüde Franz Ferdinand'ı tabanca ile öldürmüştü. 1. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilen bu olay, Saraybosna'da çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Amerikalı yazarı Susan Sontag, Arşidük Ferdinand'ın öldürülmesiyle 20. yüzyılın başladığını, Sırpların Saraybosna kuşatmasıyla da sona erdiğini yazar. Suikastın düzenlendiği '20. yüzyılı başlatan köşe' şimdi müze olarak hizmet veriyor. Müzede, o dönem çekilmiş fotoğraflar ile Franz'ın otomobilinin replikası sergileniyor.

Etkinlikler, bu gece Saraybosna'daki meşhur kütüphane binasında Viyana Flarmoni Orkestrası'nın vereceği konser ile devam edecek.

Avusturyalı arşidükü öldüren Bosnalı Sırp milliyetçi Gavrilo Princip ise ülkede bazıları tarafından 'terörist', bazılarınca ise 'kahraman' olarak görülüyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri