Dünya müziği Konya'da

Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Konya'da 2004 yılından beri her yıl düzenlenen Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nin 12'incisi 22-30 Eylül tarihleri arasında yoğun katılımla gerçekleştirilecek

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Anemon Otel'de Uluslararası Mistik Müzik Festivali ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çok sayıda basın mensubu ve yazar katıldı. Toplantıda katılımcılara festival hakkında bilgi veren Mustafa Çıpan, Konya'nın her yıl çok sayıda kültür organizasyonuna ev sahipliği yaptığını, Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nin ise dünyanın önemli organizasyonları arasında yer aldığını söyledi.

Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nin 12'incisinin 22-30 Eylül tarihleri arasında icra edileceğini belirten Çıpan, festivalin bayram haftasında yoğun katılımla gerçekleştirileceğini söyledi. Dünya halklarının geleneksel müziklerinin sergileneceği festivalin ücretsiz ve halka açık konserlerinin Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacağını belirten Çıpan, "Hz. Mevla'nın şehri Konya, dünyanın 'küçük Asya' diye de tanıdığı Anadolu'nun tam ortasında yer alan ve tarihi prehistorik çağlara kadar uzanan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Şehir, zengin geçmişinin izlerini taşıyan bir açık hava müzesi gibidir. Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik, Osmanlı Cihan Devleti'ne şehzade şehirliği yapan Konya, aynı zamanda İslam Medeniyeti'ni hakkıyla temsil edildiği Mevleviliğin de merkezidir" dedi.

EN SAYGIN FESTİVALLER ARASINDA

Hz. Mevlana'nın doğum yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nin bugün dünyanın mistik müzik festivalleri arasında en saygın konumda olduğunu ifade eden Çıpan, "Festival ile Mevlana'nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, bütün insanlığı kucaklayan tevazü ve hoşgörüsüne layık bir anma programı hedeflenmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası haline gelen festival, tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzikler yoluyla farklı inanış ve kültürlerin tanınmasını sağlamaktadır. Halka açık, ücretsiz konserler her gün saat 21:00'da başlayacak ve Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacak. 2004-2014 yılları arasında 39 ülkeden 91 grup ağırladık. 800'ün üzerinde sanatçı Konya'ya geldi. Konya'nın tanınması açısında önemli" şeklinde konuştu.

EĞLENCE ŞEKLİNDE DEĞİL

Otellerde festival için haziran ayından beri rezervasyonların yapıldığını belirten Çıpan, festivalin bir eğlence şeklinde icra edilmediğinin altını çizdi. Çıpan, "Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu Konya'daydı. Kendisine bir brifing verdim. Topçu, festivali önemsediğini, 30 Eylül'de festivalin kapanış gecesine katılacağını, Bakanlar Kurulu üyelerine de festivalin davetiyelerini bizzat kendisinin vereceğini belirtti. Ülkemizde üzücü olaylar yaşanıyor. Ama Türkiye büyük bir ülke. Organizasyonu aylar öncesinden yaptık. İptali sözkonusu değil. Dünyaca ünlü sanatçılar gelecek. Uluslararası bir organizasyon için aylar öncesinden çalışmalara başladık. Festival, geleneksel mistik müziklere, popüler unsurlara karışmadan, otantik yapıları ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri yani kendileri olarak var olabilecekleri bir kültür ortamı sağlamayı amaçlamaktadır" sözlerini kullandı.

MÜNACAT VE NA'T YARIŞMASI 

Altın Kalp Münâcât ve Na‘t Yazma Yarışması'nın düzenleneceğini de toplantıda duyuran Çıpan, şunları söyledi: "Büyük Türk-İslâm mutasavvıf, mütefekkir ve şâiri Hz. Mevlâna’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (07-17 Aralık) kapsamında onun Cenâb-ı Hakk’a kul ve Kur’ân-ı Kerîm’in yolunda oluşuna, Hz. Peygambere duyduğu muhabbet ve bağlılığına vurgu yapmak üzere ulusal seviyede bir 'Münâcât ve Na‘tYazma Yarışması' tertip edilmiştir. Türkiye genelinde düzenlenen yarışmaya 18 yaş ve üzeri isteyen herkes katılabilecektir. Nazım şekli yönünden herhangi bir sınırlama olmayıp, şiirler hece, aruz vezinleriyle veya serbest tarzda yazılabilir. Birinciye 25 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye 10 bin lira para ödülü verilecek. Seçici kurul şu isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. Mehmet Görmez (Diyanet İşleri Başkanı), Prof. Dr. Mustafa İsen (Milletvekili), Prof. Dr. İskender Pala (Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Nurullah Genç (Merkez Bankası Meclis Üyesi), Prof. Dr. Emine Yeniterzi (Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi), Yavuz Bülent Bakiler (Şâir-Yazar). Yarışma için tüm kesimlerin desteğini bekliyoruz. İnşallah bu yarışmaya da uluslararası bir boyut kazandırırız."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri