Dünya gaz'a geliyor

Gazda dünya 'altın çağa' doğru gidiyor, üretimde beklenmedik büyük artış yaşananacak

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Birol, dünyada gaz üretici ülkelerin artmasıyla, gaz üretiminde "beklenmedik büyük artış" olacağını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol , ''kaya gazı '' üretim teknolojisi sayesinde birdenbire ABD'nin de ciddi bir gaz üreticisi haline geldiğine işaret eden Birol, Çin ve Avustralya'nın da yakın zamanda ''ciddi gaz üreticisi'' olacağını dile getirdi.

Birol, böylece dünyadaki toplam gaz üretiminde beklenmedik büyük artış olacağına dikkati çekerek, ''Çok fazla üretim artışı olduğu zaman da gaz fiyatlarında aşağı doğru baskı olacak, gaz fiyatları daha ucuz olacak, dünyada çok daha fazla gaz kullanabilme imkanı artacak. Bu da şu andaki mevcut gaz piyasalarını domine eden ülkelerin gücünü biraz azaltacak. Bu da Türkiye gibi gaz tüketicisi ülkelerin lehine durum yaratacak, çünkü çok çeşitli üretici ülkeler olacak'' dedi.

Birol, ''Türkiye'nin, düşecek gaz fiyatlarından faydalanması için öncelikle şu andaki mevcut gaz anlaşmalarında giderek, sıvılaştırılmış doğal gaza daha fazla ağırlık vermesi lazım. İkincisi, Türkiye'nin enerji diplomasisi açısından bakması gereken 3 çok önemli ülke var; Irak, Irak ve Irak...'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri