Dükkanını kapatmamak için direniyor

Konya'nın Akşehir ilçesinde 40 yıldır kalaycılık mesleği ile uğraşan Faik Aslan, ilerleyen teknoloji sayesinde artık bakır kaplara olan ilginin azalmasından dolayı dükkanını kapatma riski ile karşı ka
Konya'nın Akşehir ilçesinde 40 yıldır kalaycılık mesleği ile uğraşan Faik Aslan, ilerleyen teknoloji sayesinde artık bakır kaplara olan ilginin azalmasından dolayı dükkanını kapatma riski ile karşı karşıya kaldı. Eskiden kalay yaptığı ocaktaki ateşin hiç sönmediğini söyleyen Aslan, "Şimdi haftada bir ocak yakabilirsek ne mutlu" dedi.
Akşehir'de 40 yıldır kalaycılık yaparak geçimini sağlayan 62 yaşındaki Faik Aslan zor günler geçiriyor. Çıraklıktan yetiştiği meslekte 40 yıldır aralıksız çalışan Aslan, ilerleyen teknoloji ile vatandaşların çelik ve teflon kaplı malzemelere yönelmesi nedeniyle bakır kap kullananın neredeyse kalmadığını belirterek, kalaycılığın bitme noktasına geldiğini söyledi. Akşehir'deki son iki kalaycıdan birisi olduğunu belirten Aslan, bakır eşyaların artık eskisi kadar kullanılmadığını dile getirerek, "Eskiden bakırı kaplamakta kullandığımız ocaktaki ateş hiç sönmezdi. Şimdi haftada bir ocağı zor yakıyoruz" dedi.
Kalaycılık mesleğinin yok olmakla yüz yüze kaldığını ifade eden Faik Aslan, 8 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle birlikte çırak bulmakta zorlandığını söyledi. Gelen çırakların da iki gün durup, üçüncü gün kaçtığını belirten Aslan, yeni emekli olduğunu ve emekli maaşı ile dükkanını şimdilik ayakta tutmaya çalıştığını kaydetti.
Kalaycılık mesleği sebebiyle sağlığının da bozulduğunu ifade eden Aslan, "Bunun dumanı yeter, ciğer diye bir şey kalmadı" diyerek, bozulan sağlığı için çok kereler tedavi gördüğünü belirtti. Kalaylı bakır kapta pişen yemeğin daha lezzetli olduğunu söyleyen Aslan, şimdilerde bu kapların kullanılmadığını, ancak kazan getirenlerin kaplarını kalaylayabildiklerini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri