Düğün takıları kime aittir

Düğün takıları kime aittir

Günümüzde 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde açılan boşanma davalarında yaygın şekilde düğünde takılan takıların kime ait olacağı sorusu en fazla anlaşmazlık yaşanan konuların başında gelir. Özellikle de evlilik birliğinin kurulması aşamasında düğünde takılan takıların bu süreç içerisinde herhangi bir problem teşkil etmemesine karşın boşanma davası süreci içerisinde eşler arasında en önemli anlaşmazlık maddelerinden birisi olarak öne çıkar.

 

 

Bu noktada boşanma davası açacak olan ancak başta düğünde takılan takıların kime ait olacağı konusunda anlaşmazlık yaşayan eşler, ve danışma hizmetlerinden yararlanarak, boşanma davası öncesinde bu konunun anlaşmaya varılmasını sağlama konusunda profesyonel destek alabilir.

 

Boşanma davası süreci içerisinde takıları ile ilgili olarak problemle karşı karşıya kalan kişiler açısından bu aşamada düğün takıları kime aittir ve düğün takılarının boşanma davasında nasıl tahsil edileceği gibi konular gündeme gelmektedir.

 

Boşanma davası süreci içerisinde düğünde takılmış olan takılar ile ilgili olarak eşlerin yaşadıkları anlaşmazlıklar boşanma davalarında sıklıkla görülmekte olan bir konudur. Bu noktada en önemli hususlardan birisi de düğünde ister erkek tarafı olsun ister kız tarafı olsun geline takılan takıların her biri geline ait olur.

 

Çünkü günümüz modern hukuk sistemi dâhilinde de bu söz konusu olan geline takılmış altın geline yapılmış olan bağış olarak kabul edilmektedir. Boşanma davaları içerisinde düğünde takılan takılar ile ilgili olarak en önemli ve en sık görülen anlaşmazlıkların başında takıyı takan taraf temelinde olduğu görülüyor.

 

Erkek, düğünde takılmış olan takıların kendi aile ve çevresi tarafından geline takılmış olduğunu öne sürse dahi modern hukuk sisteminde bu takılan geline bağış olarak kabul ediliyor olması dolayısı ile herhangi bir hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.

 

Düğünde Erkeğe Takılmış Takılar Kimindir?

 

Düğünde erkeğe takılan takılar konusunda da geline takılan takıların geline yapılan bağış olarak kabul ediliyor olması dolayısı ile erkek içinde aynı durum geçerli olduğu düşünülse de durum bu şekilde değildir. Hukuki zeminde bu tip erkeğe takılmış olan takıların kime ait oldukları Türkiye’ de düğünün yapıldığı bölgedeki örf ve adetler üzerinden belirlenmektedir.

 

Çünkü bazı bölgelerde erkeğe takılmış olan takılarda gelinin olduğu kabul edilmektedir. Bu yüzden örf ve adet incelemeleri gerçekleştirilerek, boşanma davası süreci içerisinde düğünde erkeğe takılmış olan takıların kime ait oldukları belirlenmektedir.

 

Boşanma davasında boşanma sürecinde düğün takıları hakkında meydana gelen anlaşmazlığa ilişkin istek ve taleplerin boşanma davası dilekçesi içerisinde belirtilmesi gerekliliği bulunur.

 

Bu noktada düğün takılarının kesin bir değer belirlemesi yapılamadığı durumda kaba bir rakam ortaya koyulsa da mahkeme süreci içerisinde gerçek değer belirlenerek, tahsili gerçekleştirilmektedir. Eğer boşanma davası süreci içerisinde düğün takıları talep edilmesi durumunda bunun boşanma dilekçesi içerisinde belirtilmemesi halinde hâkim boşanma süreci içerisinde takılar ile ilgili olarak ek bir dava açılması isteğinde bulunabilir. Yine bu konuda da ve danışmanlık hizmeti ile bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri