Düğün pilavında yeni dönem başladı

Düğün salonları kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte yeniden hizmet vermeye başladı. Düğünlerin vazgeçilmezi olan meşhur Konya pilavı ise toplu olarak değil kişiye özel servis edilecek

Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir düğün pilavından mahrum kalan vatandaşların düğünlerde daha sağlıklı ortamda özlemlerini gidebilmeleri için düğan salonları da da gerekli tedbirlerini alıyor. Konya’nın eski geleneklerinden olan düğün pilavında; eş dost düğün günü bir araya gelir, tabak tabak yayla ve bamya çorbaları ile pilav ve helva yenirdi. Bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlere ara verilmişti. Konya’nın en önemli geleneklerinden olan düğün pilavı korona tedbirleri kapsamında gerçekleştirilemiyordu. Yeni normalleşme ile birlikte düğün pilavlarında da yeni dönem başladı. Açıklana normalleşme kararların ardından  Konya pilavını eski usulle ortak tabakta değil, kişiye özel ayrı tabaklar ile servis hizmeti sunulmaya başlandı.

HERKES GÖNÜL RAHATLIĞIYLA PİLAV YİYEBİLİR

Uzun yıllardır Konya’da düğüncülük sektöründe hizmet veren Kardelen Düğün Salonu Sahibi Abdurrahman Akay, yeni dönemle birlikte Konya düğün yemeklerinin toplu olarak değil kişiye özel olarak servis edileceğini söyledi. Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle böyle bir karar alındığını hatırlatan Akay, “Geçen yıl da ikramlarımızı böyle yapmak zorunda kaldı. Düğün salonlarında koranavirüs tedbirleri en üst seviyede alınıyor. Bir insanımızın dahi bu hastalığa yakalanmaması için azami özen gösteriyoruz. Salonlarda kontrol sağlanıyor. Sosyal mesafeye çok önem veriyoruz. İkramlarımızı pandemi kurallarına göre yapıyoruz. Çalışanlarımız da son 1 yılda bu alanda çok ciddi tecrübe kazandı. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla Konya düğün yemeklerinde pilavlarını yiyebilir. Kimse tereddüt etmesin. Vatandaşlarımızın mutlu günlerinin yarım kalmaması ve mutluluklarını paylaşmaları adına bütün sosyal mesafe kurallarına uyarak ve gerekli önlemleri alarak evlenecek çiftlerimizi bekliyoruz. Temennimiz bu sürecin bir an önce ortadan kalkmasıdır. Pandemi sürecinden sonra misafirlerimizin istek ve talepleri doğrultusunda geleneksel adetlerimize geri dönebiliriz" dedi.

BİRÇOK SEKTÖRÜN GÖZÜ DÜĞÜNLERDE

Düğün salonlarının son 2 yılda maddi açıdan büyük sıkıntılarla boğuştuğunu dile getiren Akay, şunları söyledi: “Haziran ayı neredeyse bitmek üzere. Temmuz ayından da bir şey beklemiyoruz. Sıkıntılı bir süreç geçirdik. MEDAŞ kapalı olduğumuz halde elektrik faturası kesti. Bu bizi zor duruma soktu. Mayıs ve Nisan ayında iki fatura geldi. Elektrik kullanmadığımız halde fatura kesildi. Yeni dönemde vatandaşlar da düğün yemeklerine gelmeye korkuyor. Altının da pahalanması etkili oldu tabii ki.

Davetli sayısında da düşüş yaşanıyor. Uzun süre pandemi kurallarına göre hizmet devam edecek gibi. Bizim sektör çok darda. Konya’nın ekonomisi tarıma. Köylü de para olmazsa düğünlerde de düşüş yaşanıyor. Tek beklentimiz ayakta durabilmek. Son iki yılın zararını karşılamak istiyoruz. Çok zor bir süreç yaşadık. Devlet destek verdi fakat çok yeterli olmadı. Çok arkadaşlarımız işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Çok büyük bir kesime hitap ediyoruz. 100-150 sektör düğünden faydalanıyor. Fotoğrafçı, çiçekçi, sarraf herkes düğüne odaklanmış durumda.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri