Düğün masrafları arttı

Konya düğünlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan "Düğün pilavını" döktürmek iyice zorlaşıyor.

Konya düğünlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan "Düğün pilavını" döktürmek iyice zorlaşıyor. 500 kişilik bir düğün pilavının masrafı, ortalama 10-11 bine denk geliyor. Et, tereyağı ve pirinç fiyatlarının artması ise yemekli düğün yapmayı düşünenlerin bütçesini hayli zorluyor.

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, Konya'ya has bir gelenek olan ve neredeyse her düğünde ikram edilen geleneksel Konya düğün pilavının tadına doyum olmuyor. Konya'da düğün sahipleri, bu geleneği yaşatarak, misafirlerine pilav sunmaya devam ediyor. Genellikle yuvarlak sofralarda toplu halde oturularak yenilen düğün pilavını tatmanın ayrı bir lezzeti oluyor. Yoldan geçen biri bile gördüğü düğün pilavına katılarak, karnını doyurabiliyor. Birlikte paylaşmanın en güzel örneklerin arasında yer alan düğün pilavının masrafının ise geçmiş yıllara oranla arttığı görülüyor. Özellikle kırmızı ete, tereyağına ve pirince gelen zamlar ile birlikte; düğün pilavı organizasyoncuları da pilava zam yaptı. Geçmiş yıllarda ortalama 500 kişilik bir düğün pilavı,  en fazla 9-10 bin liraya mâl olurken, günümüzde bu fiyat 11 bin TL'ye kadar yükseldi. Düğün pilavı masrafı, neredeyse yarı yarıya arttı. Evlenecek çiftler ve aileleri, bu geleneği yaşatmayı arzu ederken bir taraftan da kara kara düşünüyor. Düğün pilavının masrafı, evlenecek çiftlerin gözünü korkutuyor.

MASRAFLAR EVLİLİKTEN UZAKLAŞTIRIYOR

Konya'da düğün yapacakların tek masrafı düğün pilavı ile de kısıtlı kalmıyor. Sorumluluk alma yaşı çeşitli sebeplerden ötürü 30'lara dayanan çiftleri; takı, beyaz eşya, gelinlik, damatlık başta olmak üzere giyim malzemeleri, kuaför, çekim ve düğün salonu gibi birçok masraf bekliyor. Evlenmenin gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde orta halli bir düğün yapabilmek için bile ciddi para gerekiyor. Gençlerin büyük çoğunluğu ise maddi yetersizliklerden dolayı "Okul bitti, askerden geldim, işe girdim ama hemen evlenmeyeyim" düşüncesine kapılıyor. Gençlerin aldığı maaş ve ailesinin desteği, evlilik masraflarını karşılamaya yetmediği için gençler evliliği ertelemeyi tercih ediyor. Bu kez de çiftleri yeni psikolojik sorunlar ve buhranlar esir alıyor. Tüm bu masraflara ek olarak ev kirasını ve faturaları da evlendiği takdirde nasıl ödeyeceğini düşünen gençlerin gözü, fazlası ile korkuyor ve evlilikten vazgeçiyor. Toplumda yeni sosyal sıkıntılar meydana geliyor.

DÜNYA VE AHİRET HAYATLARI YANIYOR

Çiftlerin ailelerinin de bitmek bilmeyen istekleri gençleri, evlilik öncesi süreçte çok yıpratıyor. Dünya ve ahiretleri için evliliğin önemli olduğunu düşünen gençler, evliliğin zorlaştırılmasından şikayetçi oluyor. Üzerlerinde hissettikleri baskı sebebi ile yanlışa sürüklenen gençler, dünya ve ahiret hayatımı kurtarayım düşüncesindeyken, telafisi olmayan yanlışlara düşüyor. Kredi çekerek, masrafların altından kalkacağını düşünen gençler, ömrünün sonuna kadar çektiği krediyi ödemek zorunda kalıyor. Bazı çiftler, kredi ve faiz sebebi ile elindekini de kaybederken, haram yolla masrafları aşacağını düşünen çiftler, daha da zararlı çıkıyor. Uzmanlar, evlenecek çiftler arasında her yönü ile denklik olması gerektiğini belirtiyor. Maddi anlamda olgunlaşmayı beklemek için evlenmeyi erteleyen gençler de flört hayatı yaşamak mecburiyetinde kalıyor.

EMRE ÖZGÜL

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri