Dualı otopark!

"Mevlana Aşıkları Otoparkı" insanların sadece arabalarını park ettiği bir yerden öte; aynı zamanda insanları düşündüren bir otopark olarak da anılıyor

Karatay'a bağlı Aziziye Mahallesi, Mimar Sinan Sokak üzerinde hizmet veren Mevlana Aşıkları Otoparkı, alışılmışın dışında bir otopark olma özelliği ile dikkatleri üzerinde topluyor. Etrafının hadisler ve büyük alimlerin sözleri ile donatıldığı otopark, Konya'da eşine rastlanmamış bir çalışmanın örnek alınabileceğini teşkil ediyor. Ayrıca otoparkta sürekli kurulmuş ses sistemi ile yüksek ses verilerek Mevlevilere ait olan ilahiler yankılanıyor. Otopark geceleri bir de Hz. Mevlana'nın türbesinin etrafındaki gibi ışıklar ile yeşile bürünüyor. Otoparkın İşletme Sahibi Ziya Sucu ise böyle bir çalışmayı yapma gereksinimlerini ve o süreçte yaşadıklarını Merhaba Şehir dergisine anlattı.



AMACIMIZ İNSANLARI DÜŞÜNDÜRMEK

Avrupa'da yaşayan abisi ile yaklaşık 4 yıl önce böyle bir çalışmaya imza atma fikirleri olduğunu hatırlatan Otopark sahibi Ziya Sucu, "Ahir zamana girdik. Müslümanlık adına neler yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir şey ortaya çıktı" dedi. Otoparkta Hz. Muhammed (S.A.V)'ın, Hz. Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Şems-i Tebrizi'nin, Sadi Şirazi Abdülhakim Arvasi'nin sözlerinin yer aldığını söyleyen Sucu, "Üzülerek söylüyoruk, İslam dinini doğru düzgün hiç birimiz bilmiyoruz. Biz, Konyalılar olarak Hz. Mevlana'nın diyarındayız fakat topu topuna 3 veya 5 kere Mevlana'nın türbesini ziyaret etmişizdir. Mevlana'nın sözleri nedir, neyi imâ etmeye çalışıyor bunların üzerinde hiç kafa yormuyoruz. 'Sevmek bu kadar güzel ise sevmeyi yaratan ne kadar güzeldir' sözündeki derinlemeyi bulmak için hangimiz kafamızı yorduk? Ölümcül olduğumuzu unutup, dünya hayatına dalıyoruz. Bizimkisi de insanlara küçük de olsa bazı şeyleri hatırlatmak, vatandaşlarımıza bazı şeyleri düşündürtmek" şeklinde konuştu.



MEVLANA'NIN TÜRBESİNİN ETRAFINDA DA OLMALI

Hz. Mevlana'nın türbesinin etrafında da bu tarz sözlerin yaygınlaştırılmasını isteyen Sucu, daha sonra şunları kaydetti: "Bizim otoparka günde yüzlerce araç gelip gidiyor. Bir vatandaşın aklında iz bırakabildiysek, astığımız yazılar vesilesi ile bir insanı düşündürebildiysek ne mutlu bize. Kaldı ki Mevlana türbesinin önünden günde 10 binlerce yerli ve yabancı turist geçiyor. Türbenin etrafına, sağına veya soluna böyle tabelaların asıldığını düşünsenize. Okuyanlardan hiç mi bir tanesi etkilenmeyecek veya burada ne anlatılmak istenmiş demeyecek? Eğer bu çalışma yapılırsa insanların düşünmesi veya doğru yola ulaşabilmesi için bir hayra vesile olunabilir. Yani kurtuluşun nereden geleceği belli olmaz. Yetkililer, inşallah bunu dikkate alırlar."

NASİBİ OLANLAR YAZILARI GÖREBİLİYOR

Yazıların otoparka asılması için 3 yıl boyunca çok zorlu şartlardan geçtiklerini ve amansız bir mücadele verdiklerini aktaran Sucu, "Yaptığımız hayırlı bir işti. Bu zorlukların olacağının bilincindeydik ve bunlara göğüs gerdik" şeklinde konuştu. Hadislerin ve özlü sözlerin yazılı olduğu tabelaları yaymanın kolay bir iş olmadığını ifade eden Sucu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aslında biz bu yazıların buraya asılması sürecinde dikenli yol üzerinde yürüdük. Yazılardan ders alabilmek ve düşünebilmek de nasipmiş onu da anladık. Bahsettim, günde yüzlerce araç otoparka girip çıkıyor dedim. Nasibi olanlar yazıyı görüyor.  Bazen öyle müşteriler geliyor ki ifadeleri ise aynen şöyle: 'Yahu defalarca buraya geldim, yazıların asılı olduğunu ilk kez gördüm. Burada çok anlamlı sözler varmış.'  İşte biz bunları duyuyoruz. Bazıları da sözleri gördükten sonra 'Bizim ne kadar günahımız varmış' diyor. Ama hep 'Allah, sizden razı olsun' sözlerini duyuyoruz."

SALİH ACIBADEM

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri