Dualarımız İzmir için

Geçtiğimiz hafta Cuma günü İzmir'de öğleden sonra 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Elazığ depreminin şokunu atlatamayan Türkiye bu kez de İzmir depremiyle sarsıldı.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Cuma günü saat 14.51'de deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre depremin büyüklüğü 6,6 olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesinin verilerine göre de depremin büyüklüğü 6,9 olarak açıklandı. Depremin ardından Türkiye tek yürek oldu. İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 79'a yükseldi. Yaralı sayısı ise 962 olarak açıklandı.

Bayraklı ilçesini enkaza çeviren ilk depremin ardından toplam 812 artçı sarsıntı meydana geldi. Artçı sarsıntıların 40’ının büyüklüğü 4’ün üzerinde. Ayrıca depremin ardından Tsunami de yaşandı. Tsunami sonrası 19 tekne battı, 23 tekne kurtarıldı. Tekerlekli saldalyede olan bir kadın tsunamide hayatını kaybetti. Yüksekten atlama sonucu yaralananlar oldu.

BÖLGEYE HEMEN ÇADIRLAR KURULDU

Deprem bölgesine anında çadırlar kuruldu. İzmir’deki deprem sonrası evlerinde hasar oluşan ya da sağlam olmalarına karşın tedirginlik yaşayan vatandaşlar, kurulan çadırlarda kalmaya devam ediyor. Yaşadığı apartmanın hasarlı olmamasına karşın evine girmeyen bir vatandaş, ‘Enkaz karşısında evde gidip uyumak olmaz’ deyip kendine ait çadırda kızıyla birlikte kalmayı tercih etti. zmir’de meydana gelen 6,6 büyüklük deprem sonrası yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürerken, hasarlı apartmanlarda yaşayanlar, tedirginlik yaşadığı için evlerine giremeyen vatandaşlar için kentin belirlenen alanlarına çadır kentler kuruldu. Vatandaşlara bölgedeki AFAD, Kızılay, belediyeler başta olmak üzere çeşitli STK’lar, gıda, yatak, battaniye ve sıcak içecek ikramlarını sürdürüyor. Gündüz saatlerinde 20 ila 21 derece arasında gerçekleşen hava sıcaklığı gece saatlerinde ise yarıya inerek 11 dereceye indi. Çadırlarda kalan vatandaşlar ise hasta olmamak için battaniyelere sarılarak ısınmaya, bir yandan da yaşadıkları o korku dolu dakikaları unutmaya çalışıyor.

79 CAN KAYBI, 962 YARALI

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD),İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 79'a yükseldiğini açıkladı. AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 07.00 itibarıyla depremin ardından 40'ının büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, 812 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi. Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 79 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, yaralanan 962 kişiden 682'sinin taburcu edildiği, 214 kişinin ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.

ENKAZDAN MUCİZEVİ ŞEKİLDE ÇIKANLAR OLDU

İ zmir Valisi Yavuz Selim Köşger, daha sonra yaptığı açıklamada kurtarılan vatandaşların sayısının 70 olduğunu açıkladı. 285. Sokak'taki çöken binada da ekiplerin çalışması sonuç verdi. Binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalan 15 yaşındaki Günay Özışık da yaklaşık 9 saat sonra kurtarıldı. Günay Özışık ambulansla hastaneye götürüldü. Bayraklı ilçesinde depremden hasar gören bina enkazları altında kalan vatandaşlardan biri de 17 yaşındaki Umut Demir idi. Depreme uykuda yakalanan Umut Demir, çok katlı bir binanı enkazından kurtarıldı. O anlar kameralara yansıdı.

TÜM PARTİ LİDERLERİ İZMİR'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir depremi sonrasında incelemeler için bölgeye gitti. İzmir'deki deprem bölgesine giderek 112 Koordinasyon Merkezi'nde bilgi alan Başkan Erdoğan, açıklamalarda bulundu. 37 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Başkan Erdoğan, İzmir halkı için tüm çalışmaların sürdüğünü belirtti. Başkan Erdoğan, İzmir halkına konut ve kira desteğinin yapılacağını da açıkladı. Erdoğan'ın yanı sıra tüm parti liderleri de bölgeye giderek, halka destek oldu. Liderler, çalışmaları da yerinde inceledi.

26 BİNA ACİL OLARAK YIKILACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'da şunları söyledi: “Bornova’da dört ağır hasarlı bina, bir orta hasarlı bina; Bayraklı’da altı yıkık bina, yedi acil yıkılacak bina ve dokuz bina ağır hasarlı, üç bina da orta hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. Seferihisar’da herhangi bir yıkık ağır hasarlı binamız yok. 3 bin 880 çadır kurulacak, bin 500’e yakını kuruldu. Hasarlı binalar hariç bölgede elektrik ve doğalgaz kullanımı başladı.”

TÜM BELEDİYELER İZMİR İÇİN SEFERBER OLDU

Depremin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, diğer tüm belediyeler İzmir için tek yürek oldu. Belediyeler, bölge halkının çok daha fazla zorluk yaşamaması adına bölgeye yardım gönderdi.

MUSTAFA ÜNÜVAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri