Duaları kabul oldu

1999 yılında vefat eden ve kendisinin Konyada toprağa verilmesini vasiyet eden Fransız yazar Prof. Dr. Eva De Vitray Meyerovitchin duası 9 yıl sonra gerçekleşiyor

KONYA’DA TOPRAĞA VERİN

Hz Mevlana hayranı olan ve 1964 yılında Müslüman olduktan sonra Havva adını alan Fransız yazar Profesör Eva De Vitray Meyerovitch’in vasiyeti gerçekleşiyor. Meyerovitch, 26 Mayıs 1998’de Konya’da yaptığı konuşmasında, “Yorgun bedenim ile kilometreler kat etmek bile Hz. Mevlana’nın huzurunda yorgunluk değil, mutluluk verir. Onun manevi gölgesinde kıyamete kadar kalabilmek için beni Konya’ya gömün’ diye vasiyet etmişti.

CENAZE UÇAKLA GETİRİLDİ
24 Temmuz 1999 tarihinde vefat eden Meyerovitch’in cenazesi, ilk olarak cuma günü uçakla Paris’ten İstanbul’a önceki gece saat 22.30 sıralarında ise Konya’ya getirildi. Türk hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla Konya’ya gelen Meyerovitch’in cenazesini S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk ve Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi Başkanı Ercan Uslu ile belediye yetkilileri karşıladı.

İKİ DUASI DAGERÇEKLEŞTİ
Öztürk, kendisinin Meyerovitch’in manevi oğlu olduğunu belirtirken, “5 yıl boyunca Sayın Ercan Uslu ile birlikte Meyerovitch’in mezarını Konya’ya getirmek için çalışma yaptık. 3 ay önce Meyerovitch’in aile fertlerini ikna ettikten sonra girişimlere başladık. Meyerovitch’in dünyada iki isteği vardı. Mesnevi’yi Fransızcıya çevirmek ve öldükten sonra Hz. Mevlana’nın gölgesinde bir yere gömülmekti’ diye konuştu.

Vasiyeti gerçekleşiyor

Mevlana hayranı olan ve Müslüman olduktan sonra Havva adını alan Fransız yazar Eva De Vitray Meyerovitch’in vasiyeti vefatından 9 yıl sonra gerçekleşiyor

Mevlana’yı tanıyarak 1964 yılında Müslüman olan ve 24 Temmuz 1999 tarihinde vefat eden Eva De Vitray-Meyerovitch Havva ismini alarak kendini Mevlana’ya adadı.  Öldükten sonra Konya’da Mevlana Müzesi gölgesine gömülmek isteyen Eva De Vitray-Meyerovitch’in vasiyeti 11 yıl sonra yerine getirilerek cenazesi Paris’ten uçakla Konya’ya getirildi. Meyerovitch’in cenazesi hayranı olduğu Hz. Mevlana’nı ölüm yıl dönümü 17 Aralık’ta kılınacak cenaze namazının ardından müzeye 50 metre uzaklıktaki Üçler Mezarlığına defnedilecek.
24 Temmuz 1999 tarihinde vefat eden Fransız yazar Prof. Dr. Eva De Vitray Meyerovitch, 26 Mayıs 1998’de Konya’da düzenlenen, ‘Mevlana ve Psikoloji’ konulu konferansın sonunda, “Benim gibi yaşlı bünyesi, hasta kalbiyle kilometreler kat etmek bile Hz. Mevlana’nın huzurunda yorgunluk değil, mutluluk verir. Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmek için beni Konya’ya gömün” şeklinde vasiyet etmişti.
Profesör Eva De Vitray Meyerovitch’in cenazesinin vasiyeti üzerine Konya’ya getirilmesi için yaklaşık 5 yıldır çalışma yaptıklarını ifade eden ve kendisinin Meyerovitch’in manevi oğlu olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk, Meyerovitch’in vasiyetinin gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Meyerovitch’in cenazesi önceki akşam 22.30 sıralarında THY’nin tarifeli uçağıyla Konya Havaalanı’na getirildi. Doç. Dr. Abdullah Öztürk ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu tarafından karşılanan Meyerovitch’in cenazesi daha sonra cenaze aracı ile Musalla Mezarlığı Morguna götürüldü. Burada Çarşamba gününe kadar kalacak olan Meyerovitch’in cenazesi Çarşamba günü Sultan Selim Camii’nde öğle namazına müteakiben kılınacak olan cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine Üçler Mezarlığında Mevlana Türbesi’nin tam karşısında toprağa verilecek.
Abdullah Öztürk, 1909 doğumlu Meyerovitch’in, hukuk ve felsefe eğitimi aldıktan sonra çalışmalarını edebiyat, felsefe ve tasavvuf konuları üzerinde yoğunlaştırdığını, dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerde dersler ve konferanslar verdiği hatırlatarak, “Meyerovitch, Konya’ya gömülme isteğini birçok konferansta ve farklı ortamlarda dile getirmişti. Ama bugüne nasip oldu. Onun arzusunun yerine getirilmesi için uzun bir süredir ailesiyle görüşmeler yaptık. Yaptığımız görüşmeler sonucunda mezarının Konya’ya taşınması konusunda ailesinden izin aldık. Bunun üzerine cenazesi Cuma günü uçakla Paris’ten İstanbul’a, daha sonra ise Konya’ya getirildi” dedi.
Abdullah Öztürk, 3 ay önce Eva De Vitrey Meyerovitch'in tüm aile fertlerini ikna ettiklerini ifade ederek, “Meyerovitch’in dünyada iki isteği vardı. Ölmeden önce Mesnevi’yi Fransızcıya çevirmek, öldükten sonra ise Hz. Mevlana’nın gölgesinde bir yere gömülmekti. Ölümünün ardından birçok kez aile bireyleri ile görüşerek girişimlerde bulunduk. Fakat annelerinin Müslüman olmasını kabullenemeyen oğulları buna sıcak bakmadı. Kısa süre önce Paris’te bir gezide Eva De Vitrey-Meyerovitch’in mezarını ziyaret ettim, fakat bir mezar taşı bile yoktu. Sayarak mezarını bulabildik. Öyle kötü oldum ki, iki oğluna da mektup yazdım. Bir ay süren görüşmeler sonrasında Paris’te mezarların 10 yılı geçtikten sonra lav edileceğini bildikleri için annelerinin mezarının Konya’ya getirilmesini kabul ettiler” dedi.
Öztürk, Mevlana’nın Mesnevi’sinde, ‘Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ dediğini hatırlatarak, “Mevlana, farklı medeniyette olan Meyerovitch’i çağırdı. Demek ki, Meyerovitch, Hz. Mevlana’yı anladı. Mevlana da kendisini anlayanları yolda bırakmıyor. Sağken çağırdığı insanlar olduğu gibi öldüğü zaman da çağırdığı insanlar oluyor” diye konuştu.
ALİ SAİT ÖGE 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri