Dsi'nin Göleti Bir Yıl Geçmeden Süzgece Döndü (Özel)

Uşak'ın Sivaslı ilçesi Erice köyünde Banaz Çayı üzerine yapılan gölet bir yıl geçmeden duvarlarından su kaçırmaya başladı. Devlet Su İşleri (DSİ)'nin 3,5 milyon harcadığı göletten faydalanamadıklarını söyleyen köylüler, "Eski...

Uşak'ın Sivaslı ilçesi Erice köyünde Banaz Çayı üzerine yapılan gölet bir yıl geçmeden duvarlarından su kaçırmaya başladı. Devlet Su İşleri (DSİ)'nin 3,5 milyon harcadığı göletten faydalanamadıklarını söyleyen köylüler, "Eski kanalımızı da buna güvenerek iptal ettik. Barajın bize faydasından çok zararı oldu" diyor. Uşak'ın Sivaslı ilçesi Erice köyünde Banaz Çayı üzerine yapılan göletin hali, görenleri hayret içinde bırakıyor. Yapımının üzerinden bir yıl geçmeden çay önündeki setinin duvarının içinden ve kapaklarının yanlarından kaçan su, sızıntı derecesini aşarak gölette su tutulamamasına sebep olmuş. İnşaat bitip kapaklar kapatıldığında bir hafta içinde dolan göletin duvarlarındaki yarıklardan ve kapaklardan aşağıya bir süzgeçten geçercesine su akıyor. Göleti yapan müteahhit, işi teslim etmeden önce duvardan akan suyun görülmemesi için setin arkasına taş yığmış. Duvar yarıklarından sel gibi çıkan suya rağmen DSİ'nin internet sitesinde gölet, kullanıma açılmış ve yüzlerce dönüm arazi sulanıyor görünüyor.

Erice Köyü Muhtarı Hüseyin Kuran, yıllardır bir gölet yaptırmak için çaba harcadıklarını ancak yapılan gölet sağlam olmadığı için bir fayda sağlamadığını söyledi. Göletin 3 milyon 460 bin liraya mal olduğunu kaydeden Muhtar Kuran, "Kanal yapılınca bir haftada dolmuştu. Kapaklarından komple su kaçırıyor. Defalarca gelip yapamadılar. Bizden geçici olarak kabulünü istediler. Ben kabulünü verirken, 'Biz buraya imza atıyoruz ama, 'Muhtar, kapağının kaçırdığını biliyorsun da neden imzaladın?' derler.' dedim. 'Yok, böyle sıkıntı olmaz. Mecburen yapacaklar.' dediler." dedi. Vatandaşların gölete güvenerek, sulama yapılacak tarlalara ilaveten geçen yıl bin dönüm daha ekim yaptığın ifade eden Kuran, "Fakat su gelmediğinden dolayı vatandaşın mahsulü tamamen kurudu. Vatandaş gerçekten mağdur. Biz bunu yetkililere söylüyoruz, 'İşte gelip yapacaklar.' diyorlar ama yapılmıyor. Biz buradan nasıl sulama yapacağız? DSİ de müteahhit de ben de bilmiyorum." diye konuştu.

Köylülerden İbrahim Oktay da göletin hem kapaklarından hem de duvarının içinden su kaçırdığını dile getirerek, "Köylü bundan hiç faydalanamıyor. Eski kanalımızı da buna güvenerek iptal ettik. Barajın bize faydasından çok zararı oldu. Su kaçağının görünmemesi için üzerine taş yığıp gittiler." dedi. DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, göletin halini ve rögarlarını görünce çok şaşırdığını belirten Oktay, "Gördüğünüz rögara, İzmir'den gelen bir müdür, 'Buraya beton atın.' dedi. Müdür gittikten Uşak'ta işi yapacak yetkililer, burayı toprakla dolduruverdiler." diyerek tepkisini dile getirdi.

Göletin fotoğraflarından su kaçaklarını inceleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel ise bu haliyle göletin kabulünün yapılmaması gerektiğini söylüyor. Şenel, "Bunun böyle olmaması lazım. Madem duvarın içinden böyle su akacaktı, o istinat seti neden yapıldı? Yolunda gitmeyen bir şey var orada. İşin kontrolü bende olsa bu sorunların çözülmesinden sonra ancak bu kabulün yapılmasını isterdim." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri