Dram üstüne dram!

Suriye'deki iç savaş yüzünden Türkiye'ye sığınan daha sonra Norveç'e iltica eden Türkmen Köse ailesi paramparça oldu.

Suriye'deki iç savaş yüzünden Türkiye'ye sığınan daha sonra Norveç'e iltica eden Türkmen Köse ailesi paramparça oldu. Norveçli yetkililer,  kemik erimesi hastalığı yüzünden genç görünen 41 yaşındaki Bilal Köse'nin eşini ve 3 çoçuğunu aylardır görmesine izin vermiyor

Suriye'deki iç savaştan kaçan Türkmen Köse ailesi paramparça oldu. 3 çoçuk babası Bilal Köse eşi ve çocuklarıyla birlikte Halep'ten kaçarak, Türkiye'ye sığındıktan 2 yıl sonra Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komisyonu'nun daveti üzerine Norveç'e sığınma kararı aldı. Norveç hükümeti ise Köse'nin eşi ve 3 çoçuğunu ülkeye kabul ederken, Bilal Köse'nin ülkeye girişine izin vermedi. Gerekçe ise Bilal Köse'nin kemik erimesi hastalığı yüzünden çok genç yaşlarda görünmesi. 

YETKİLİLER YAŞINA İNANMIYOR

41 yaşındaki Bilal Köse, hastalığı yüzünden 17-18 yaşlarında görünüyor. Norveç'in Finnmark şehrine bağlı Nessby ilçesi yetkilileri ise Köse'nin evli ve 3 çoçuk sahibi olduğuna inanmıyor. 

6 aydır eşini ve çocuklarını göremeyen Bilal Köse, yaşadıklarını gazetemize anlattı. Köse, "Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye geldim. 41 yaşındayım. 17 yıllık evliyim ve 1 erkek 2 kız çocuğum var. Yaklaşık 2 sene Gaziantep'te kaldık. Birleşmiş Milletler temsilcisi beni arayarak Türkiye'de çok Suriye vatandaşının olduğunu ve bendeki kemik erimesi rahatsızlığından iş bulamadığım için beni, eşimi ve çocuklarımı Avrupa'ya götürme teklifinde bulundu. Ben de çocuklarıma iyi bir yaşam sunabileceğimi düşünerek kabul ettim" dedi.

NORVEÇLİ YETKİLİLER TEHDİT ETTİ

17 Mart 2015 tarihinde Norveç'in Finnmark şehrine gittiklerini ifade eden Köse, "Finmark'ın Nessby Belediyesi'nde bir bayan bizi kontrollerden geçirdi. Bende kemik rahatsızlığı var bu yüzden çocuk gibi duruyorum. Bayan benim çocuk olduğumu düşündü. Benim evli ve 3 çocuk babası olduğuma inanmadı. Norveçte eşim ve çocuklarımla birlikte yaşayacağımız belirtti. Bana çocuk belgesi vermeye kalkıştılar. Eşimi benden ayırdı. Norveç Hükümeti'ne şikayette bulunacaktım. Beni tehdit etti. Eğer şikayet edersem çocuğumu ve eşimi bir daha göstermeyeceklerini söylediler. Çocuklarımı yurda yatırmak istediler. Benimde gözüm korktu. Şikayet edemedim. Bu süreçte çok zorluklar yaşadım. 6 aydır çocuklarımı ve eşimi göremiyorum. Onları çok özledim. Beni orada tımarhaneye yatırmak istediler ama yatıramadılar" ifadelerini kullandı.

SADECE FOTOĞRAFLARINA BAKIYORUM

6 aydır özlem hasreti çeken ve süreçte yaşadıklarını anlatan Köse, "6 aydır çocuğumu ve eşimi göremiyorum. Onları çok özledim. Onlara olan hasretim kat kat arttı. Geceleri artık uyuyamıyorum. Fotoğraflarına bakmakla yetiniyorum. Bu özlem bir an önce son bulsun. Çocuklarıma ve eşime kavuşacağım günü iple çekiyorum.Bana bunları yaşatan kişiler Norveç Hükümeti tarafından cezalandırılmalı" şekilinde konuştu. Türkiye'den yardım umarak Norveç'ten geri gelen Köse, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: "Eşim ve çocuklarımla birlikte dönmek istedim. Ama izin vermediler. Alıkoydular. Norveç'te bana kimsenin bir yararı olmayacağını düşündüm. Zorda olsa bir vize çıkardım. 16 Ocak 2016 tarihinde Konya'ya geldim. Yaklaşık 2 aydır Konya'dayım. Gerekli mecralara başvuruda bulundum. Bana yardımcı olabilecek herkesten destek ve yardım talep ediyorum."

AHMET SÜTCÜ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri