Drahmi kullanın

Almanya'dan Yunanistan'a: Drahmi kullanmaya başlayın

AB'nin en büyük 5., Euro Bölgesi'nin ise 4. ekonomisi İspanya'nın rekor faiz oranları ile borçlanması ve derecelendirme kuruluşu Moody's'in ilk defa Almanya'nın görünümünü 'negatife' çevirmesi Avrupa'da deprem etkisi yaptı.

Alman yetkililer, Yunanistan'a 'drahmiye dön' çağrıları yapıyor. Yunanistan'ın aldığı milyarlarca Euro'ya rağmen iktisadi krizden kurtulamaması üzerine Avrupa'nın kasası Almanya'nın sabrı da taştı. Önceki gün Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması gerektiğini savunan Alman Ekonomi Bakanı'nın ardından Alman siyasilerden benzer açıklamalar geldi. Avrupa ekonomisinin her geçen gün kötüye gitmesi üzerine AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, üç yıl aradan sonra ilk defa ani bir değişiklikle yarın Atina'ya gitme kararı aldı.

Moody's önceki gün Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un üçlü 'A' notunu kaybedebilecekleri uyarısı yapmıştı. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ile İspanya ve İtalya'nın AB'den daha fazla malî yardım talep etme ihtimalinin arttığına işaret eden Moody's en iyi 3 ekonominin olumsuz etkileneceğini açıkladı. Moody's Fransa ile Avusturya'nın üçlü 'A' notunu muhafaza ettiğini ancak eylül ayında bu notların değişebileceğini kaydetti. Son gelişmelerin ardından Avrupa'da üçlü 'A' notu etkilenmeyen tek ülke olarak Finlandiya kaldı. Alman Ekonomi Bakanı Philippe Roesler'in Yunanistan çıkışının ardından, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri Patrick Doering de Yunanistan'ın Euro'yu terk etmesi durumunda piyasalara güvenin geri geleceğini açıkladı. Angela Merkel'in Baverya merkezli kardeş partisi CSU'nun Genel Sekreteri Alexender Dobrindt de Yunanistan'ın Euro'dan çıkışını kolaylaştırmak için memur ve emekli maaşlarının yarısını eski para birimi drahmi ile ödemeye başlamasını tavsiye etti. Euro Bölgesi'nde üye ülkelerin kamu borcunun GSMH'ye oranı 2011'in sonunda yüzde 87,3 iken mart ayında yüzde 88,2'ye çıktı. Kamu borcunda rekor yüzde 132,4 ile Yunanistan'da. Yunanistan'ı yüzde 123,3 ile İtalya ve yüzde 111,7 ile Portekiz takip ediyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri