Dr. Seyit Karaca: "2. dalga gerçeğimiz var"

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Virüsü tamamen yok, etmedik sadece hapsettik. 2. dalga gerçeği hala var” dedi 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan berberlerin, kuaförlerin,güzellik salonlarının ve AVM'lerin 11 Mayıs'ta yeniden açılmasına karar verildi. Ertelenen futbol müsabakalarının ise 12-13-14 Haziran'dan itibaren oynanması kararlaştırıldı. Alınan bu kararlar kimi kesime göre “Erken” olarak nitelendirilirken, kimi kesimler de ekonomik çarkların dönmesi için gerekli olduğunu ifade etti. Alınan bu kararların sonucunun ise kısa süre içinde olumlu, olumsuz etkisini göstereceği, bugün için net bir şey söylenmesinin doğru olmayacağı aktarıldı.  

FUTBOL MÜSABAKALARI AŞIRI RİSK BARINDIRIYOR

Virüsün yayılmasında en önemli etkenin temas olduğunu söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, futbol müsabakalarının ağırlı olarak ikili mücadele oyunu olduğunu söyleyerek, liglerin başlatılmasının ancak ciddi sınırlamalarla mümkün olacağını  belirtti. Futbolun ağırlıklı olarak ikili mücadele oyunu olduğunu ifade eden Karaca, “Sınırlamalardan bahsettik. Sınırlamalar nasıl sağlanacak? Mesela her takımın sahaya çıkmadan 3-4 saat önce, testlerinin yapılması gerekir. Her maçtan belli bir süre sonra yeni testlerin yapılması lazım. Yani pratikte zor olacak hususlar ve kurallar bunlar. Görünen o ki müsabakaların başlatılma kararı, ekonomik etkenlerin zoru ile alınmış bir karar” dedi. 

EKONOMİK GEREKÇELER KARAR ALMADA ETKİLİ OLDU

Türkiye'de korona ile mücadele edilirken, bir yandan da ekonomik çarkların döndürülmesi gerektiğine vurgu yapan Karaca, daha sonra şunları kaydetti: “Ülkenin ekonomik olarak zorlandığı bugünlerde birtakım şartları iyileştirmek için  kararlar alınıyor. Bu kararlardan biri de AVM'lerin açılması kararı. AVM'lerde, futbol müsabakalarına göre daha kolay önlemler alınabilir. Aslında her bireyin kendine odaklanması gerekir. Her bireyin, tedbirlerini alması ve kurallara riayet etmesi gerekir. AVM'lerin açılması kararı, futbol müsabakalarının başlatılmasına göre daha az riskli bir gelişme.  Ayrıca alınan kararların erken mi geç mi olduğu konusunda şuan için bir şey söylemek yanlış olur. Kararların neticesini uygulamalardan sonra göreceğiz. Mevcut tablo eşliğinde kararların daha geç alınması daha iyi olur muydu? Olurdu fakat geç demek 2020 yılının yarısını kaybetmek anlamına geliyor. Bu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir.” 

YENİDEN KISITLAMALARA GİDİLEBİLİR

Ticari çarkların dönmesi arzusu ve insanların ihtiyacının artmasıyla kuaförlerin, berberlerin ve güzellik salonlarının da açılmasına karar verildiğini hatırlatan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Kuaförler, berberler eskiden beri bazı hastalıkların bulaşması açısından sıkıntılı olarak görülen yerlerdi. Şimdi bu işletmelerin günlük temizliğinin iyi yapılması gerekir. Berberlerin, kuaförlerin gün içinde iyice havalandırılması gerekir. Maskeli çalışma şartı var. Müşterilerin de maskeli traş olma zorunluğu var. Öncelikli olarak bu kurallara riayet edilmeli. Kişisel kullanıma özgü malzemelerle çalışmak lazım. Steril edilmesi gereken malzemeler konusunda titiz olunmalı. Kurallara uyulursa, sorun olmaz. Bilinmeli ki, berberlerde eskisi kadar çaylı, kahveli ve bol sohbetli bir traş süreci olmayacak. O günler geride kaldı. Maksimum tedbir ile hareket edilmesi. Eğer kurallara uyulmazsa yeniden kısıtlamalara gidilebilir. Çılgınlık ve rehavet arasındaki orta yolun tutturulması gerek.  Virüsü tamamen yok, etmedik sadece hapsettik. 2. dalga gerçeği akıllardan çıkarılmamalı.” 

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri