Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde bu hafta, Hak-Batıl Mücadelesi’nin 17.bölümünde Japonya’da İslâmiyet ve Abdürreşid İbrahim Efendi’nin hizmetleri anlatıldı.
Sibirya Türklerinin lideri Abdürreşid İbrahim’in hayatı ve mücadelesini dile getiren Dr. Mustafa Güçlü, vefatının 76. Senesi dolayısıyla “Abdürreşid İbrahim Efendi’yi rahmetle yâd ediyoruz. Onun ruhunu Fatihalarla şâd edelim” dedi. Tarih boyunca hak-bâtıl mücadelesiyle birlikte birde kuvvetli-zayıf mücadelesi devamlı süregeldiğini ifade eden Dr. Mustafa Güçlü, haklıların değil, kuvvetlilerin sözünün geçtiği bir dünyada yaşadığımızı hatırlattı.
Rusların tarih sahnesine çıkmadan önce Baltık kıyılarında bedevi olarak yaşayan ve slav (köle) olarak çalıştırılan insanlar olduğuna işaret eden Dr. Güçlü, Rusların tarih sahnesine knezlikler oluşturmak suretiyle 1022’de çıktıklarını belirtti. Rus, Türk ve Moğol tarihini özet olarak sunan Güçlü, seyyah, yazar, bilgin bir şahsiyet olan Abdürreşid İbrahim’in, Batı Sibirya Tobolsk-Tara’da 23 Nisan 1857’de doğduğunu söyledi. Medine’de 5 yıl medrese eğitimini tamamlayan Abdürreşid İbrahim’in, Kaşgar Medresesine hoca olduğunu ve eğitimde yenilik getirdiğini söyledi. Çarlık Rusya’sını yıkılıp Komünist Rusya’da zulüm gören Müslümanları kurtarmak için mücadeleye girişen Abdürreşid İbrahim’in, Gizlice Rusya’ya soktuğu broşürler sayesinde Rusya’dan 70 bin Müslüman Türk’ün 1908’lerde Anadolu’ya göç etmesini sağladığını ifade eden Güçlü, Türkistan’ı, İslâm dünyasını ve Avrupa’yı gezen Abdürreşid İbrahim’in, 1900’lerin başında Japonya’ya giderek tekrar memleketine döndüğünü ve Rusya’da dergiler çıkararak Müslümanları uyandırdığını ve bir yıl içerisinde dört defa gemide Müslüman Kongresi düzenlediği de söyledi.
JAPONYA’DA İSLAMİYET’İ RESMİ DİN OLARAK TANINMASINI SAĞLADI
Abdürreşid İbrahim’in 1908’de Osmanlı Devleti ve İstanbul’a gelerek camilerde vaaz verdiğini, Sebilürreşad’da yazı yazdığını, dergi çıkarttığını ve 1911’deTablusgarp’da beş ay çarpıştığını aktaran Güçlü, şunları dile getirdi: “Abdürreşid İbrahim Türkiye’de, 1908’de Sibirya’dan hicretleri için çalıştığı, Konya’nın Cihanbeyli ilçesinin Böğrüdelik (Reşadiye) köyüne yerleşir (1925-1933). Fakat köyde boş durmaz. Hayvancılık yapar, dini irşâd görevini yapar ve talebe yetiştirir. Yeni rejim taraftarlarıyla frekansı uyuşmaz ve İstanbul’dan yola çıkarak 12 Ekim 1933’de Japonya/Tokyo’ya varır. 1909’da yeri alınan caminin temelini attırır. Tokyo’da bir büyük camii açılmasına vesile olup, buranın fahri imamlığını yapar (1937). İslâm dininin Japon yönetimi tarafından resmen tanınmasını sağlar. Tokyo’daki Tatar ve diğer Müslümanların çocuklarına din ve tarih dersleri verir. Kazan Tatarlarının, Türkiye’de Harf İnkılâbı yapıldığı için boşa çıkan bir matbaanın harflerini satın alarak Japonya’da kurdukları basım faaliyetlerine destek verir. Birçok Japon’un İslâm dinini seçmesine vesile olur. 17 Ağustos 1944’te Tokyo’da Hakk’a yürür ve Tama Kabristanına defnedilir. Güzel hizmetler yapmış, bütün ömrünü İttihad-ı İslam’a harcamış ve bunun için güzel projeler teklif etmiş olan bu müthiş insanı rahmetle anıyor ve ruhu şâd olsun diyoruz. Memleket Tv. tarafından dijital ortamda canlı yayınlanan sohbette Güçlü ayrıca, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “kardeş Şehir” protokolüyle Konya’da açılan Japon Parkı’nda, Abdürreşid İbrahim Efendi adına bir köşe açılması teklifinde de bulundu. Güçlü, yanan Tokyo Camisinin, Özal döneminde Konyalı Mühendis Muharrem Hilmi Şenalp tarafından hazırlanan Osmanlı tarzında tekrar yapılarak ibadete bir Cuma günü törenle açıldığını da söyledi. Sohbetin sonunda Kitap Kurdu Mustafa Sinan Ümit, Dr. Mustafa Güçlü’ye Abdürreşid İbrahim Efendi’nin bir levhasını hediye etti.
HABER MERKEZİ