Dr. Demir: Yürüyüş Yapmak Dolaşım Sistemine İyi Geliyor

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan hareketsiz yaşam tarzına karşılık uzmanlar tempolu yürüyüş yapmayı öneriyor. Her yaş grubu için en uygun spor olan yürüyüş, günlük yaşantıya küçük değişiklikler yaparak hareket katmanın...

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan hareketsiz yaşam tarzına karşılık uzmanlar tempolu yürüyüş yapmayı öneriyor. Her yaş grubu için en uygun spor olan yürüyüş, günlük yaşantıya küçük değişiklikler yaparak hareket katmanın en kolay yolu. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde de sağlıklı yaşam için yürüyüşün önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Yürüyüş yapmanın kalp kası dahil vücudun tüm kaslarını güçlendirerek daha etkin çalışmalarını sağladığını söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ali Soner Demir, "Yürüyüş kan akımını hızlandırarak dolaşım sistemini iyileştirir. Sağlık problemlerinin baş göstermesinde ya da ilerlemesinde ana faktörlerden biri olan hareketsizliğin en pratik çözümü yürüyüş alışkanlığı edinmektir. Eğer yürürken göğüs ağrısı olmuyorsa, kalp damarlarına stent takılmış, bypass olmuş hastalar da doktorlarına danışarak kısa süreli yürüyüş programı yapabilirler. 40 yaş üstü bireyler de her ihtimale karşı doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalılar. Düzenli yürüyüş yapmak, kilo problemlerini azaltarak sindirimi kolaylaştırır. HDL/LDL (iyi huylu-kötü huylu kolesterol) dengesini düzenler. Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya yardımcı olur." diye konuştu.

Yürüyüş öncesi ve sonrasında sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatan Demir, "Sindirimi zor, ağır yemeklerden sonra hızlı ve ağır yürüyüşler yapılmamalı. Yürüyüş öncesi ve sonrasında susuz kalmamaya dikkat etmeli. Çok sıcak havalarda ve saatlerde yürüyüşten kaçınmalı. Bir sıkıntı hissedildiğinde yürüyüşe inatla devam etmemeli. Hareketli bir yaşantının kişinin moral ve iyimserliğini artırdığını unutmayın." ifadelerini kullandı.

Yoğunluktan yürüyüş yapmaya vakit bulamadığını söyleyenlere ise Demir, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kahvaltı ve akşam yemeği sonrasında yürüyün. Kısa mesafelerde arabaya binmek yerine yürümeyi tercih edin. TV izlemeye ayıracağınız zamanı yürüyüşe ayırın. Asansör yerine merdiveni kullanın ya da birkaç kat önce inerek gideceğiniz kata yürüyün. Ofisinizde telefon kullanmak yerine görüşmek istediğiniz kişinin yanına gidin. Birkaç durak önce inerek gideceğiniz yere yürüyün. Park yerinin en uzağını tercih ederek yürüyüş mesafesini uzatın."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri