Dövüş Sporları

Dyt. Aslı Çolak

Judo, teakwondo, kick boks, muaythai gibi pek çok dövüş sporu vardır. Gelin birlikte bu dövüş sporlarını tanıyalım.

KİCK BOKS

Kick boks spor dalı hem tatemi üzerinde hem de ring üzerinde yapılan oyun kuralları ve enerji metabolizması açısından zorluklar içeren bir spor branşıdır. Kick boks yumruk ve tekme vuruşlarından oluşan, doğu dövüş sanatları ve geleneksel mücadele sporlarını kendine özgü bir şekilde harmanlayarak ortaya çıkmış, sağlığı koruyan ve dayanıklılığı geliştiren popüler bir dövüş sporudur (Wako.sport, 2021).

BOKS: Boks, iki kişinin hakem gözetiminde yumruklaştıkları puanla ya da nakavtla maçı yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır.

JUDO: Japonya kaynaklı bir spor dalı ve dövüş sanatıdır. Judo, Jujutsu dan geliştirilmiş ve temel ilkeleri1882'de Dr. Jigoro Kano tarafından tanımlanmıştır. Judo Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneklerinden biri olmuştur.

MUAY THAİ: Tayland'da ortaya çıkmıştır. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar , Kamboçya, gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, dirsek,diz ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatıdır.

TAEKWONDO: Çıplak el ve ayakla yapılan, Kore kökenli bir uzakdoğu savunma sanatı ve sporudur.

WUSHU: Wushu Çin savunma sanatlarına verilen genel addır. Kelime olarak, güç iş, zor sanat ve teknik anlamına gelir. Wushu'da saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler sergilenir. Bununla ruh ve bedenin uyum sağlaması amaçlanır. Kung fu 'nun modern ismidir.

GÜREŞ: Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları dövüş sporudur. Tarihteki en eski sporlardan biridir .Pek çok stil ve formu vardır. Bilek güreşi, yağlı güreş gibi pek çok çeşidi olan bir spor dalıdır.

Dövüş Sporlarının Yararları

Yapılan çalışmalarda dövüş sporlarıyla uğraşan bireylerin olumlu yönde kendileriyle konuştuğu görülmüştür. Özellikle kadın sporcularda üst düzey performansa ulaşmak ve sorunlarını çözmek için daha fazla olumlu içsel konuşma gerçekleştirildiği görülmüştür. Ülkemizde özellikle kadınlar dövüş sporlarına yönlendirilmeli. Ülkemizde kadınlar erkeklere göre genelde daha streslidir.Bu stresin yönetilmesi kendini hem bedenen hem de ruhen iyi hissetmesi adına kadınların dövüş sporları ile tanışması gerekiyor. Maalesef kadınlara dövüş sporlarını yakıştıramayn bir kitle var ve bu nedenle küçük yaşlardan itibaren dövüş sporları ile tanışamıyorlar. Son yıllarda kadınların dövüş sporlarına katılımı artsa da henüz istenen seviyelerde değil. Ülkemizde Busenaz Sürmeneli gibi dünya ve olimpiyat şampiyonu olabilecek potansiyelde pek çok genç kadın var . Gençler yüreklendirilmeli ve dövüş sporları ile tanıştırılmalı.

Dövüş Sporları İle Uğraşmak Sportmenliği Artırıyor

Dövüş sporu ile uğraşanların sportmenlik algısının orta düzeyin üstünde olduğu ve hatta tek spor alanı değil diğer alanlarda da sportmenlik yeteneğinin geliştiği görülmüştür. Ahlaklı ve topluma değer katan bireylerin yetiştirilmesi, bireylerin sağlığa kavuşabilmesi için küçük yaşlarda bireylerein sporsal faaliyetlere yönlendirilmesi şarttır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ayrılmaz bir bütündür. Bu dengenin sağlanması için kendinize sevebileceğiniz bir alan seçin. Bahaneleri bir kenara bırakın ve hareket edin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.