Dövize müdahale edilsin

Dövizdeki düşüşün ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirten MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Merkez Bankası’nın döviz kurlarına müdahale etmesini istedi
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, son zamanlarda dövizdeki düşüşün endişe ile karşılandığını söyledi. İhracatçının zor durumda kaldığını dile getiren Aslan Korkmaz, “İhracatta yükseliş yaşadığımız şu günlerde döviz ile iş yapan ihracatçılarımız dövizdeki düşüşten ciddi anlamda tedirginlik duymakta ve etkilenmektedirler. Bir taraftan ihracatımızdaki yükselişle övünürken öte taraftan dövizdeki bu ani ve hızlı düşüş ihracatçı firmalarımızın iş bağlantılarını zora sokmakta, iş bağlantılarının yapıldığı döviz kurunun mal tesliminde ciddi bir düşüş yaşaması bırakın kar marjını düşürmeyi ihracatçılarımızı eksiye bile düşürmektedir” dedi. Dövizdeki düşüşün ithalatta da patlamalara yol açtığını belirten Korkmaz, “Döviz kurunun dengede tutulması ülkemizin ihracat ve ithalatındaki seyrini istikrarlı hale getirecektir. Küresel krizin ardından yeniden şekillendirilmeye çalışılan dünya ekonomisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövizdeki bu düşüşe seyirci kalması ihracatçı firmalarımız açısından şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Merkez Bankası'nın müdahalede bulunmama tutumu yurtdışı ile bağlantı yapmış ve yapacak olan firmaları tedirgin ediyor” dedi. Tüm dünyada ulusal para birimlerinin düşük tutulmaya çalışılırken, Türkiye'de ise TL'nin aşırı bir şekilde değerlenmesinin önüne geçilemediğini belirten Korkmaz; “Haziran ayının başında 1,60 olan Dolar/TL kuru hızlı bir düşüşe geçerek iki yıl aradan sonra ilk defa 1,40'lara gerilemiştir. Döviz kurundaki bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye'de ithalat hızlı bir şekilde artarken ihracatçılar ise kan ağlamaktadır. Türkiye yılın ilk 8 ayında ithalatın çok hızlı artmasından dolayı 28 milyar dolar cari açık verirken bu açığın yüzde 90'ı ise sıcak para tarafından finanse edilmiştir” diye konuştu.
İHRACATÇI ZARAR EDERSE KÜÇÜLME YOLUNA GİDER
Şu anda ana gündem maddelerinden birinin kısa vadede kur olması gerektiğini kaydeden Aslan Korkmaz şöyle devam etti: “İhracatçımız bu konuda gerçekten büyük zarar etmiştir. Kurun 1,50'nin altına inmiş olması zaten kırmızı alarmdı. 1,59, 1,60'dan 2 ay önce sipariş alıp malını satıp, yüklemesini yapıp şu anda parası gelen ihracatçı bu konuda büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bu konuyla ilgili kur istikrarlı tutulmalı, gerekli önlem ve tedbirler bir an önce alınmalıdır. İhracatçı firma döviz kurundaki düşüklükten dolayı zarar edecek ve bunun sonucunda da işlerini düşürme ve belki de işyerini küçültme yoluna gidecektir. Dolayısıyla işlerin veya işyerinin küçülmüş olması beraberinde temel problemlerimizden biri olan işsizliği de ciddi anlamda tetikleyecektir. Yine aynı şekilde büyüme üretimle olur. Siz üretici ve ihracatçı bir firma iken kurun altında ezilirseniz o zaman üretiminiz zayıflayacak ve zincirin bir başka halkası olan büyüme de etkilenecektir. Aynı şekilde ithalatçı bir firma iseniz de durum benzerdir. Düşük kar marjı ile ithalatınız patlayacak al sat yapacak ve üretimden uzak duracaksınızdır” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri